ДА ЛИ СВИЊЕ ИМАЈУ КРИЛА

„Долази време за праву причу“,

Морж викну на сав глас,

„О ципелама, о купусу,

лаје ли морски пас?

И зашто свиње имају крила

Па лете око нас?“  ( Луис Керол)

 

У петак, 17.11.2017. године у 20 часова у организацији Народне библиотеке у Јагодини и Алтернативног културног центра, а у просторијама Алернативног културног центра одржана је промоција књиге „Да ли свиње имају крила“, јагодинског песника, карикатуристе, драмског писца, илустратора,  Пеђе Трајковића.

Овим издањем Пеђа се потврђује и као врстан преводилац англофоне поезије за децу.

Како и сам аутор истиче ову књигу сматра својим најзначајнијим делом због песничког и истраживачког труда који је  је уложен у њу. То није само пуко превођење већ „срцем препевана“ поезија из пера више од педесет англофоних песника  попут Огдана Неша , Едварда Лира, Роалда Дала, Артура Конана Дојла, Спајка Милигана, Џорџа Бернарда Шоа, Томаса Стернса Елиота и др. Њоме се отвара  другачији приступ у превођењу поезије али и наставља оно што је пре педесетак година започео књижевник и преводилац Драгослав Андрић.

Књигу „Да ли свиње имају крила“ објавиле су Змајеве дечје игре у библиотеци „Књижевност за децу у свету“.

“Бирајући песме својим срцем а не њиховом хронологијом или популарношћу, Пеђа Трајковић је пренео сав шарм британског хумора, показујући да је могуће повезати људе и културе само ако се издигнемо изнад разлика и дозволимо машти да нас води…“ (из рецензије др Јелене Спасић).

Захваљујући Пеђиној креативности и таленту као и  његовим бројним надареним пријатељима и сардницима промоција је претворена у прави уметнички хепенинг. Песме су надахнуто рецитовале младе јагодинске гимназијалке Зорана Јанковић и Маша Антонијевић праћене најпознатијм џез мелодијама које су уживо изводили Вељко Глигоријевић- вокал, Немања Марковић- чело и Урош Радивојевић- гитара. Част да отворе ово вече припала је директорки Народне библиотеке Весни Црнковић и професорки српског језика Маји Алексић која је и водила програм. Целом утиску допринео је и модеран и урбан простор АКЦ као и велики број посетилаца, нарочито оних млађе генерације.