DA LI SVINJE IMAJU KRILA

„Dolazi vreme za pravu priču“,

Morž viknu na sav glas,

„O cipelama, o kupusu,

laje li morski pas?

I zašto svinje imaju krila

Pa lete oko nas?“  ( Luis Kerol)

 

U petak, 17.11.2017. godine u 20 časova u organizaciji Narodne biblioteke u Jagodini i Alternativnog kulturnog centra, a u prostorijama Alernativnog kulturnog centra održana je promocija knjige „Da li svinje imaju krila“, jagodinskog pesnika, karikaturiste, dramskog pisca, ilustratora,  Peđe Trajkovića.

Ovim izdanjem Peđa se potvrđuje i kao vrstan prevodilac anglofone poezije za decu.

Kako i sam autor ističe ovu knjigu smatra svojim najznačajnijim delom zbog pesničkog i istraživačkog truda koji je  je uložen u nju. To nije samo puko prevođenje već „srcem prepevana“ poezija iz pera više od pedeset anglofonih pesnika  poput Ogdana Neša , Edvarda Lira, Roalda Dala, Artura Konana Dojla, Spajka Miligana, Džordža Bernarda Šoa, Tomasa Sternsa Eliota i dr. Njome se otvara  drugačiji pristup u prevođenju poezije ali i nastavlja ono što je pre pedesetak godina započeo književnik i prevodilac Dragoslav Andrić.

Knjigu „Da li svinje imaju krila“ objavile su Zmajeve dečje igre u biblioteci „Književnost za decu u svetu“.

“Birajući pesme svojim srcem a ne njihovom hronologijom ili popularnošću, Peđa Trajković je preneo sav šarm britanskog humora, pokazujući da je moguće povezati ljude i kulture samo ako se izdignemo iznad razlika i dozvolimo mašti da nas vodi…“ (iz recenzije dr Jelene Spasić).

Zahvaljujući Peđinoj kreativnosti i talentu kao i  njegovim brojnim nadarenim prijateljima i sardnicima promocija je pretvorena u pravi umetnički hepening. Pesme su nadahnuto recitovale mlade jagodinske gimnazijalke Zorana Janković i Maša Antonijević praćene najpoznatijm džez melodijama koje su uživo izvodili Veljko Gligorijević- vokal, Nemanja Marković- čelo i Uroš Radivojević- gitara. Čast da otvore ovo veče pripala je direktorki Narodne biblioteke Vesni Crnković i profesorki srpskog jezika Maji Aleksić koja je i vodila program. Celom utisku doprineo je i moderan i urban prostor AKC kao i veliki broj posetilaca, naročito onih mlađe generacije.