ČEMU KNJIGE SLUŽE

U utorak, 21. marta, gost Narodne biblioteke i OŠ “ 17. oktobar u Jagodini bio je Mirko S. Marković, ugledni bibliotekar, pisac i tumač ljudskih duša.

Ako se po prvom prolećnom danu godina poznaje, naša će bitni rodna i berićetna. S knjigom kao semenom uputili smo se u rasadnik svih budućih letina.

Naš dragi gost, Mirko Marković, bibliotekar i pisac ( takoreći – dva u jedan ) obišao je OŠ “ 17. oktobar “ i proveo jedan školski čas u druženju s učenicima trećeg i četvrtog razreda ove škole. Pričalo se i promišljalo o tome čemu knjiga služi i došlo do vrlo zanimljivih ( i praktičnih ) upotrebnih vrednosti ovog “skupa pisanih, štampanih, ilustovanih ili praznih listova načinjenih od papira, pergamenta ili nekog drugog materijala”.

Od knjige se, na primer, raste. Od knjige se i prolepšava. Knjiga nas, jednostavno, preobražava. ( Sažeto, najsažetije, u SMS stilu – knjiga je strava! )

Kao potka za priču o knjizi i čitanju, poslužila je antologija SRPSKE PRIČE ZA DECU autora Slobodana Ž. Markovića i Mirka S. Markovića.

U ovoj knjizi izabranih priča koju antologijom zovemo (baš zato), nalazi se preko sto priča najpoznatijih srpskih pripovedača koje su deca volela i u očevo i u sinovljevo vreme i koje će, zasigurno, čitati i voleti još mnoge buduće generacije.