Letnje preporuke Narodne biblioteke u Jagodini

Mnogi korisnici Narodne biblioteke u Jagodini pitali su naše zaposlene za preporuku koje knjige da ponesu na more. Evo nekih odgovora naših bibliotekara sa pozajmnih odeljenja.

Obično se za more planiraju lagani sadržaji, ljubavni romani i krimići, a naš prvi izbor su knjige Nikolasa Sparksa „Poruka u boci“ koja „nam predstavlja Terezu Ozborn, novinarku slomljenog srca, čiji će se život iz korena promeniti kad jednog dana na plaži pronađe bocu s dirljivim ljubavnim pismom…” i remek-delo Megi O’Farel “Kada si otišao” u kome autorka poručuje “…Zaljubljena sam, razmišlja, volim ovog čoveka, volim ga. Ispituje svoja osećanja, pažljivo, kao neko ko hoda po tek izrasloj grani prvi put, otkriva njena ograničenja, traži znake slabosti. Je li uplašena? Da – neopisivo!”
Za romantične duše preporučujemo i knjige “Pravo na žudnju” Andre Brinka čiji je glavni lik Ruben Olivije, udovac i promašeni pisac, koji se pita ima li i on pravo na žudnju, a naravno, tu je i uvek aktuelni Paulo Koeljo sa romanom “Preljuba” koji predstavlja “začuđujuću priču o posvećenoj majci i uspešnoj novinarki koja se upušta se u strastvenu, opasnu i zaraznu vezu, ali sa dalekosežnim posledicama”.
Ako ste ljubitelj sedme umetnosti, na more ponesite knjige po kojima su snimljeni filmovi, a naša preporuka su „Noćni voz za Lisabon” Paskala Mersijea i hit-roman “Krive su zvezde“ Džona Grina.
Onima koji vole klasiku preporučujemo knjigu „Idi postavi stražara“ Harpera Lija, koja je, kao i „Ubiti pticu rugalicu“ umetničko delo koje “ostavlja duboki trag dočaravajući jedno proteklo doba i istovremeno nam saopštavajući mnogo toga o našem sopstvenom vremenu”, a tu je, naravno, i vanvremenska „Agonija i ekstaza“ na čijim strastvenim stranicama ponovo živi Mikelanđelo Buonaroti, tvorac Davida, čovek koji je oslikao Sikstinsku kapelu i arhitekta kupole crkve Svetog Petra. Trejsi Ševalije ima mnogo romana, a za leto 2016. preporučujemo – ukoliko već niste uživali u njoj – “Devojku sa bisernom minđušom”.
Od trilera i krimića, nezaobilazni izbor su romani Džejmsa Patersona, iz čijeg bogatog opusa ovom prilikom izdvajamo knjigu “Ljubavnica”. Uz Patersona, dobar izbor je i Harlan Koben i njegov roman “Uhvaćen”, a ljubitelji krimića neće pogrešiti ako na more ponesu i uzbudljive trilere Ju Nesbea, Patriše Kornvel i Majkla Konelija.
Od domaćih autora, za ljubitelje popularnih Njuzovaca preporučujemo izbor tekstova u knjizi “Njuz – knjiga za sajam”, a za ostale, koji su se umorili od “najčitanijih i najprodavanijih” srpskih autorki preporučujemo za početak, knjige Milete Prodanovića “Arkadija”, Ivana Tokina “Najnormalniji čovek na svetu”, Ivane Kuzmanović “Amor Porteño” i Jelene Lengold “Baltimor”.

Ostale preporuke Narodne biblioteke u Jagodini pogledajte na našem sajtu http://jabooka.org.rs/preporucujemo