DAN BIBLIOTEKE 2016

U sredu, 27. aprila 2016. upriličena je svečanost povodom Dana biblioteke u Jagodini. Tom prilom su najverniji čitaoci dobili nagrade, jagodinska biblioteka je dobila nagradu „Veb biblioteka 2016“, otvorena je izložba „Iz Zbirke stare i retke knjige“, autorki Nade Dimitrijević i Marije Crnković, dobili smo AgroLib tortu od Ljiljane Vulić iz Starog Laništa, korisnice našeg projekta Poljoprivredne biblioteke, uzivali smo u muzici malih umetnika iz Muzičke škole „Vladimir Đorđević“.

Tom prilikom direktorka Vesna Crnković je rekla:

Poštovani prijatelji, kolege i gosti, dragi Jagodinci, dobrodošli na proslavu 107. rođendana naše biblioteke.

Iza nas je uspešna godina.

Otvorili smo Odeljenje periodike u kojem, osim dnevne i nedeljne štampe, mogu da se pronađu štampani stručni naučni časopisi iz svih oblasti ljudskog znanja. Postali smo deo projekta AMRES, zahvaljujući kome smo dobili mogućnost da koristimo najbrži internet u Srbiji, kao i bazu elektronskih izdanja i informacija – KOBSON. Postali smo deo najveće balkanske bibliotečke mreže INELI Balkans i dobili smo mogućnost da gradimo projekte i sarađujemo sa balkanskim bibliotekama. Proširili smo projekat AgroLib u Vranju i Aleksincu. Modernizovali smo sajtove naše biblioteke u skladu sa razvojem bibliotekarstva i potrebama naših korisnika. Družili smo se sa najmlađima i najstarijima, sa poljoprivrednicima i naučnim radnicima, sa talentima i početnicima, pronalazili smo potrebnu knjigu i informaciju širom biblioteka Srbije. Čitali smo **Slova na struju** zajedno sa decom, družili smo se u **Tin zoni**, dodeljivali smo Orfeje zajedno sa Srpskim perom, stekli smo nove partnere i prijatelje, primili smo nove nagrade… Uživali smo u poslu bibliotekara.

Šta dalje?

Razvijaćemo servise koji su deo proširene misije biblioteka, biblioteka koje nisu mesta gde ljudi samo koriste znanje, već mesta gde stvaraju nova znanja, eksperimentišu sa svim vrstama novih tehnologija i alata koji podstiču kreativnost i pomažu u prepoznavanju interesovanja i talenata.

Uživaćemo u našem lepom poslu. A to ne bismo mogli bez naših čitalaca.

Zato svake godine nagrađujemo naše najvernije čitaoce. Samo da napomenem da već nekoliko godina dobijamo sponzorstvo od Nataše Lasan, Jagodinke koja živi u Torontu, za kupovinu nagrada koje se sastoje u vrednim knjigama, a koje poklanjamo našim naj čitaocima za Dan biblioteke. Tada se podsetimo na njenog oca, Desimira Vukićevića, osnivača i direktora nadaleko poznatog Salona knjige “Vuk Karadžić” u Jagodini, podsetimo se da su Jagodinci uvek voleli da čitaju knjige i da su cenili prave vrednosti.

Najverniji čitaoci Narodne biblioteke u Jagodini u 2015. godini su:
Anđelija Đorić,
Vera Stojanović Stevanović
Slavica Stajić,
Sanja Ivanović
Vladimir Jovanović
Lea Veljović
Anastasija Gicić,
Isidora Đorić,
Višnja Milanović i
Anatasija Jovanović.

Nagradu za Veb sajt 2016. biblioteci je dodelio Mirko Marković, direktor Internet kluba i bibliotečke mreže Biblioteke našeg okruženja i upravitelj Fondacije Narodne biblioteke Srbije. Tom prilikom je rekao da je Upravni odbor Internet kluba i Udruženja internet stavralaca Srbije, u svojoj redovnoj sednici 27. marta 2016. godine u Beogradu, jednoglasno doneo odluku da se prihvati predlog Odluke Komisije za unapređenje i praćenje interneta u nauci i kulturi mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA:

Na osnovu rezultata u razvoju nastupa biblioteke na internetu, unapređenju web aplikacije biblioteke www.jabooka.org.rs, www.bibliotekajagodina.rs i http://bibliotekajagodina.срб i zaživljavanju u svakodnevici globalne i lokalne zajednice, INternetClub dodeljuje Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini plaketu Web biblioteka 2016.
Ovogodišnja plaketa dodeljuje se kao rezultat kontinuiteta i istrajnosti u primeni internet tehnologija u radu biblioteke i praćenju kulturnog miljea lokalne zajednice od 2003. do danas i uvođenja internet domena na nacionalnom pismu. To je pristup globalnoj mreži u kome je biblioteka središte razmene i kreiranja informacija o kulturnim dešavanjima i sadržajima jedne sredine na globalnom prostoru. Značaj ovogodišnje nagrade je u tome što se ovde išlo čak šire, ostvarivanjem matičnih funkcija, nesebično su uključene gravitirajuče biblioteke po istom -uspešnom modelu. Ovaj primer treba da posluži kao primer mnogima, pre svega ustanovama kulture iz sredina koje su veće samo po teritoriju i broju stanovnika koje svojim delovanjem pokrivaju.

Komisija je radila u satstavu: Mirko Marković, bibliotekar savetnik, predsednik UO Internet kluba, dr Adam Sofronijević, rukovodilac sektora naučnog razvoja Internet kluba i Vukosav Sredojević, dipl.ing. rukovodilac sektora za internet tehnologije Internet kluba.

Direktorka, Vesna Crnković se zahvalila na nagradi i napomenula da je veliko zadovoljstvo i čast, u ime biblioteke primiti ovu laskavu nagradu, posebno zato što je dodeljuje bibliotekar savetnik Mirko Marković, bibliotekar menadžer koji je uvek znao da prepozna prave vrednosti i koji je uvek znao i pokazivao najbolji put kojim treba da ide srpsko bibliotekarstvo.

Ovaj sajt su radili naši saradnici, profesionalci iz Oksford veb studija i ja im zahvaljujem što su se potrudili i što su nam ponudili najbolja rešenja za sve segmente sajta. S obzirom da smo ponovo dobili podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, razvoj sajta je u toku, u stvari mi imamo u planu da ga nikada ne završimo i da ga stalno nadograđujemo i razvijamo u zavisnosti od naših potreba i potreba razvoja bibliotekarstva. Potreba modernih biblioteka je da uvek budu dostupne svojim korisnicima. I kada prođe zvanično radno vreme, i kada bibliotekari spavaju, biblioteke su u telepatskoj vezi sa korisnicima, jer, sajtovi su budni.

Biblioteka od 2011. godine obeležava svoj Dan 27. aprila, dana kada je kralj Petar Prvi Karađorđević 1909. godine osnovao prvu Javnu biblioteku u Jagodini.

Svake godine, tog datuma, našim Jagodincima predstavimo deo naše istorije i kulturne baštine. Ove godine je otvorena izložba pod nazivom “Iz zbirke stare i retke knjige”, koju su uradile koleginice sa Zavičajnog odeljenja, Marija Crnković i Nada Dimitrijević. Upoznali smo naše sugrađane sa Fondom stare i retke knjige koji se čuva u jagodinskoj Biblioteci, a koji je sve vreme sakriven od očiju javnosti jer su neke od njih stare, rukopisne knjige koje se čuvaju u posebnim uslovima, neke od su proglašene kulturnim dobrom Srbije i ovo je retka prilika da se vide.

Izložbu je otvoririo naš dragi prijatelj i kolega, Dejan Tanić magistar istorijskih nauka, koji je prigodnom besedom istakao vrednost građe koja se čuva u fondovima biblioteka i drugih ustanova koje baštine našu tradiciju.

U muzičkom delu programa su učestvovali učenici Muzičke škole „Vladimir Đorđević“ Iz Jagodine.