Mladi istoričari književnosti u biblioteci

Danas su gosti TIN ZONE i Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke u Jagodini bili mladi istraživači istorije srpske književnosti iz Osnovne škole „Goran Ostojić“ iz Jagodine.
Sa svojom profesorkom Gabrijelom Tanić oni su imali prilike da uporede grafeme iz najdragocenijih knjiga Narodne biblioteke u Jagodini, Žitija Petra Velikog Zaharije Orfelina (1772), Istorije različitih slovenskih naroda Jovana Rajića (1794) i Gramatike italijanske namenjene ilirskoj omladini autora Vićentija Ljuštine iz 1794. godine, sa grafemama Vukovog „Srpskog rječnika“ iz 1818. godine i na taj način se iz prve ruke obaveste o razvoju našeg pisma kroz istoriju.
Učenici su kroz pripremljena izlaganja svoje drugove upoznavali sa životom i značajem koji su za srpsku književnost imali Zaharije Orfelin, Jovan Rajić i Gavril Stefanović Venclović, danas pomalo zaboravljeni autori iz osamnaestog veka. Profesorka Tanić je naročito naglasila da postoji ideja o suprotstavljenosti Vuka Karadžića sa autorima prethodne generacije, ali da je ta ideja neutemeljena. I Vuk Karadžić i navedeni autori su, po rečima profesorke Tanić, dali nemerljiv, zajednički dorinos razvoju srpskog jezika, književnosti i kulture uopšte.
Današnja poseta je deo šireg projekta čije će rezultate ova grupa mladih istraživača prezentovati četrdesetominutnim filmom u TIN ZONI naše biblioteke.