Počeo INELI-Balkan

 

Počeo INELI-Balkan – jedinstven projekat stvaranja mreže i edukacije bibliotekara inovatora sa područja Balkana

Projekat „Međunarodna mreža bibliotekara inovatora na području Balkana” (International Network of Emerging Library Innovators in the Balkan Region), sa kraćim nazivom INELI-Balkan, počeo je Prvim INELI-Balkan sastankom održanim u Solunu, od 25. do 29. novembra 2015. godine.

Osnovni cilj projekta je da okupi biblioteke iz 11 zemalja i izgradi održivu mrežu koja će kroz uzajamnu saradnju podsticati kreiranje inovativnih bibliotečkih servisa, e-učenje i eksperimentisanje sa novim idejama. INELI-Balkan je svojevrsni inkubator za stvaranje inovativnih bibliotečkih usluga i ideja koje će unaprediti rad javnih biblioteka na Balkanu. Mreža je zasnovana na temeljima inovatorskog potencijala samih bibliotekara i Future Library modela.

U pripremnoj fazi projekta putem javnog poziva odabrano je 35 tzv. bibliotekara inovatora iz 10 balkanskih zamalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Grčke, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Slovenije – kao i sa Kosova. Tom prilikom, kao bibliotekari inovatori iz Srbije odabrani su Beba Stanković, Vesna Crnković, Daniela Skoković i Marjan Marinković.
Pored bibliotekara inovatora, INELI-Balkan mrežu čini i 11 ambasadora, iskusnih profesionalaca iz oblasti bibliotekarstva koji će biti nacionalni koordinarori projekta. Ambasador za Srbiju je Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Pored ambasadora, u radu mreže učestvuje i 5 mentora koji će pratiti rad inovatora i pružati im svu neophodnu pomoć tokom trajanja projekta.

Projekat traje dve godine i sastoji se iz tri glavne grupe aktivnosti:
Intenzivan onlajn trening
Treningom će se bibliotekari inovatori motivisati i obučiti da razmenjuju znanje, vrše strateško planiranje i razviju projekat za nove bibliotečke usluge. Trening je kreirala organizacija Future Library, u saradnji sa ambasadorima i stručnim trenerima.
Sastanci umrežavanja

Godišnji sastanci koji se sastoje iz radionica, studijskih poseta, mentorskih sesija i vremena za druženje, a koji imaju za cilj da obuče bibliotekare inovatore, izgrade uzajamno poverenje i podstaknu saradnju. Sastanci se organizuju u Solunu, Sofiji i Atini.

Implementacija inovativnih usluga
Pet najuspešnijih projekata sa temom uvođenja novih bibliotečkih usluga koje će osmisliti bibliotekari inovatori biće finansijski i administrativno podržani kako bi bili implementirani u bibliotekama inovatora koji su ih osmislili.

Prvi godišnji INELI-Balkan sastanak u Solunu bio je ujedno i prva aktivnost u okviru projekta, kojom je praktično započelo osnivanje INELI-Balkan mreže. Tom prilikom, tokom četiri radna dana, inovatori, ambasadori i mentori učestvovali su u različitim aktivnostima: edukativnim i team building radionicama, predavanjima, poseti biblioteci u Veriji…

Implementaciju projekta INELI-Balkan koordinira organizacija Future Library.
Više o projektu možete naći na linku www.futurelibrary.gr/en/ineli-balkans