Poslastica za ljubitelje zavičajne istorije

U Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ održana je promocija četvrtog broja zbornika radova Dobrivoja Jovanovića „Prošlost“. U prisustvu zaljubljenika u zavičajnu istoriju o knjizi su govorili profesor Ninoslav Stanojlović, recenzent zbornika, Svetlana Mišković, direktorka Istorijskog arhiva “Srednje Pomoravlje” i mr Dobrivoje Jovanović, autor zbornika.
Recenzent Ninoslav Stanojlović je u svom zanimljivom izlaganju na početku istakao da je autor u Zborniku, osim sintetičkih priloga u kojima je pokazao svu svoju arhivsku i naučnu spremnost i spretnost koje su zasnovane na iskustvu i erudiciji, dao i nekoliko tekstova u izvornom obliku. Profesor Stanojlović je naročito pohvalio autorov pristup preispitivanju istorije Drugog svetskog rata na ovim prostorima, naglašavajući da se Jovanović u svojim istraživanjima uvek vodio Tacitovom maksimom Sine ira et studio.
Svetlana Mišković, direktorka Istorijskog arhiva, pohvalila je autorovu upornost i marljivi rad na otkrivanju istorije našeg kraja, najavivši saradnju autora i Istorijskog arhiva sa Arhivom Srbije i muzejima i arhivima u okrugu.
Iscrpno predstavivši Zbornik, mr Dobrivoje Jovanović je posebno predstavio prvi rad u Zborniku, tekst „Bitka na Ivankovcu“, a u nastavku naveo nekoliko zanimljivosti iz niza pregledno i stručno predstavljenih izvora za političku, ekonomsku, kulturnu i prosvetnu istoriju našeg okruga koji ovaj Zbornik čine neophodnim izvorom za izučavanje zavičajne istorije.
Četvrti broj zbornika „Prošlost“, ali i drugi radovi Dobrivoja Jovanovića dostupni su na veb stranici autora