Kulturna baština

Jagodinska biblioteka „Radislav Nikčević“, u saradnji sa Centrom za društveno ekonomski razvoj, organizovala je u petak, 14. februara 2014. godine okrugli sto na temu „Digitalizacija kulturne baštine – stanje i perspektive“.

Okrugli sto se održava u okviru projekta „Digitalni atlas kulturne baštine“. Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnje i unutrašnje trgovine i telekomunikacije.

U prvom delu ovog skupa bile su izložene tri edukativno-informativne prezentacije od strane predstavnika pomenutog projekta:

*Marjan Marinković, master opšte književnosti i teorije književnosti , zaposlen u Biblioteci grada Beograda kao stručni saradnik za programe, projekte i marketing;

*Dalibor Pešić, diplomirani etnolog i antropolog, urednik kulturne delatnosti Centra za kulturu Sopot i realizator brojnih projekata u kulturi, posebno onih koji se odnose na oživljavanje starih običaja i prezentaciju kulturne baštine;

*Dragan Stojmenović, diplomirani etnolog i antropolog, zaposlen u Zavičajnom odeljenju Narodne biblioteke u Boru, rukovodilac projekta digitalizacije neknjižne građe .

U drugom delu Okruglog stola se razvila diskusije prisutnih učesnika, odnosno predstavnika ustanova kulture, škola, turističkih organizacija kao privatnog i civilnog sektora. Izneti su podaci o trenutnom stanju, problemima i perspektivama u oblasti digitalizacije u Jagodini i okolnim opštinama.

Ovo je samo prvi korak i značajni podsticaj ka budućim aktivnostima u oblasti očuvanja, zaštite i prezentacije kulturnog blaga grada Jagodine.