Naša nova izdanja

Narodna biblioteka se, pored ostalog, bavi i izdavačkom delatnošću. Proteklih godina izdala je niz vrednih dela, preko sto naslova. Najzastupljenija su dela zavičajnih pisaca, zatim, stručna bibliotečka izdanja, knjige koje se bave istorijom grada i okoline i periodika. Time biblioteka vrši svoju misiju očuvanja, razvoja i pospešivanja zavičajne kulture i književnosti.

Ponosni što smo izdavači preporučujemo dve nove, vredne knjige objavljene krajem ove godine:

Lepša strana škole, autor Jelena Popović i

Narodni običaji i igre u beličkom kraju, Vokalna tradicija Belice, autora Dragana i Sanje Trifunović.

Profesor književnosti i srpskog jezika u OŠ „17. oktobar“, Jelena Popović, priredila je objavila Zbirku tekstova i scenarija za školske priredbe. Zbirka sadrži 14 tematski različitih scenarija, koji uključuju u rad decu svih uzrasta osnovne škole i podrazumevaju angažovanje dramske, muzičke, recitatorske i ritmičke sekcije. Pored originalnih tekstova, zastupljene su i adaptacije poznatih književnih dela. Fotografije, na kraju Zbornike, nastale su na već održanim i realizovanom brojnim školskim priredbama. Ovo izdanje je ne samo vredno svedočanstvo o lepšoj strani škole, već i korisni putokaz za sve pregaoce u radu sa decom i mladima.

Knjige koje priređuju i objavljuju Dragan i Sanja Trifunović, su vredni i značajni putokazi za upoznavanje i očuvanje narodne tradicije, afirmaciju običaja i verovanja koja su sadašnjim generacijama, naročito u urbanom okruženju, nepoznata. Takođe upuđuju čitaoce, istraživače ili kulturne stvaraoce na izvore i stručnu literaturu koja im može dati širu sliku ovog kraja, vremena i svakodnevnog života ljudi u prošlosti.

Promocije ovih knjiga, održane u sardnji Biblioteke, Zavičajnog muzeja i Škole „17. oktobar“, privukle su pažnju i odobravanje velikog broja posetilaca. Pohvale su upućene, ne samo autorima, već i ustanovama koje su ih podržale.

Jagodinska biblioteka Jeleni Popović, Draganu i Sanji Trifunović želi još mnogo ovakvih poduhvata i uvek će im biti podrška i saradnik.