AgroLib na plantaži borovnica u selu Lovci

U nedelju, 22. septembra je održano predavanje o uzgoju borovnica na imanju domaćina Dušana Živkovića, koji je svoju plantažu zasadio u maju 2012. godine. Dušan Živković je poljoprivredni proizvođač iz Lovaca. Maja 2012. godine je posadio 250 zasada borovnice na placu od 15 ari. Shvativši prednosti ovog biznisa, rešio je da proširi svoju proizvodnju na još 60 ari zemljišta. Zemljište je već pripremljeno za sadnju u toku jeseni.

Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini pokušava da vrata biblioteke otvori za sve stanovnike svoje lokalne zajednice. Po uzoru na svetske biblioteke, jagodinska Biblioteka, osim tzv. tradicionalnih usluga, je osmislila niz usluga i servisa kojima pomaže edukaciju i neformalno obrazovanje građana. Prateći potrebe stanovnika sela jagodinske opštine, od 2010. godine jagodinska Biblioteka, preko svoje mreže seoskih biblioteka, aktivno učestvuje u informacionom opismenjavanju seoskog pooprivrednog stanovništva i njihovoj stručnoj edukaciji, koja ma za cilj poboljšanje i osavremenjivanje poljoprivredne proizvodnje, ali i pokretanje novih poljoprivrednih biznisa.

Najposećenije predavanje u prethodnoj sezoni bilo je predavanje o borovnici. Kao relativno nova kultura u Srbiji, borovnica je nedovoljno poznata, iako zaslužuje veliku pažnju zbog svojih lekovitih svojstava. Životni vek jedne biljke je i do 50 godina. Međutim, iako uzgajanje ove vrste voća proizvođačima može doneti dobru zaradu, gajenje zahteva ozbiljna ulaganja u proizvodnju. Srbija je, zahvaljujući povoljnim agrometeorološkim uslovima, odlično mesto za uzgajanje borovnice.

Odlučili smo da izađemo iz prostorija biblioteke i da pokažemo zainteresovanim poljoprivrednicima kako izgleda jedno ogledno imanje borovnica. To je i prilika da se razmene iskustva i da se uklone sve nedoumice oko gajenja i plasiranja na tržište ovog bobičastog voća.

U nedelju, 22. septembra je održano predavanje o uzgoju borovnica na imanju domaćina Dušana Živkovića, koji je svoju plantažu zasadio u maju 2012. godine. Dušan Živković je poljoprivredni proizvođač iz Lovaca. Maja 2012. godine je posadio 250 zasada borovnice na placu od 15 ari. Borovnice je posadio za svoje potrebe. Posle predavanja o ovom voću u seskoj biblioteci u Bagrdanu, on je saznao da je preko poljoprivredne zadruge Prima borovnica iz Belanovice omogućena organizovana prodaja i shvatio je prednosti bavljenja ovim biznisom. Na predavanju je upoznao predavače, koji su već u tom poslu, koji su mu pomogli da poboljša svoju proizvodnju. Shvativši prednosti ovog biznisa, rešio je da proširi svoju proizvodnju na još 60 ari zemljišta. Zemljište je već pripremljeno za sadnju u toku jeseni.

Prevoz do Lovaca je bio organizovan. Poljoprivrednici su pokazali interesovanje za ovakvu vrstu edukacije i odazvao se 41 poljoprivrednik. O gajenju borovnice, pored domaćina Dušana Živkovića su govorili i Gvozden Dželatović i Nenad Petrović, takođe uzgajivači, koji su početkom godine, u saradnji sa zemljoradničkom zadrugom Prima borovnica, učestvovali na stručnim predavanjima za poljoprivrednike u seoskim bibliotekama jagodinske opštine, u okviru projekta Poljoprivredne biblioteke u Jagodini.

U Srbiji postoji mreža od 311 sesokih biblioteka, a samo pet biblioteka, ovih u jagodinskoj opštini, su na usluzi stanovnicima sesoke lokalne zajednice. Projekat Seoskih poljoprivrednih biblioteka mogao bi da bude model kako edukovati i informaciono opismenjavati stanovnike ruralnih područja Srbije. Tema poslednje, najveće svetske bibliotečke konferencije, koja se održala u Singapuru u avgustu ove godine je bila: Biblioteke budućnosti, beskonačne mogućnosti. Projekat razvoja sesokih poljoprivrednih biblioteka Narodne biblioteke u Jagodini je predstavljen na ovoj Konferenciji kao primer „Biblioteke budućnosti.