Pristup mejlu sa desktop klijenta

Veb mejl je danas u velikoj meri potisnuo desktop mejl klijente. Bez obzira na to i dalje postoje slučajevi kada je potrebno instalirati klijentski program. Jedan od primera je primanje instant obaveštenja o prispeću nove pošte. U ovom primeru biće korišćena aplikacija Opera Mejl i Zoho mejl servis, a adresa elektronske pošte biće na vlastitom domenu korisnika. Podešavanja za druge servise, npr. Gmail, vrše se na sličan način. Potrebno je samo uneti odgovarajuće parametre, koje možete preuzeti sa sajta dobavljača usluge.

Zoho

Pri otvaranju novog mejl naloga korisnik će najverovatnije izabrati neki od besplatnih servisa koje nude velike kompanije poput Gugla ili Jahua. Adresa će izgledati nešto nalik na [email protected]. Međutim, ako imate vlastiti Internet domen i ne želite da Vam Gugl servira reklame, možete pogledati rešenje koje nudi kompanija Zoho. Sa Zoho mejlom možete dobiti besplatno i do 20 mejl adresa, koje su u obliku [email protected] i to bez reklama. Adrese elektronske pošte na vlastitom domenu ostavljaju utisak profesionalnosti. Potrebno je da imate registrovan domen i da izvršite podešavanja MX zapisa prema uputstvu. Zoho zarađuje od korisnika koji prerastu 20 mejl adresa i kompanija koje koriste veb aplikacije za obradu teksta, rad sa tabelama i dr.

Besplatni Zoho nalog omogućava 5 mejl adresa. Više adresa možete dobiti ukoliko se registrujete na poziv ili ako nekome pošaljete pozivnicu. Zainteresovani za pozivnice mogu da ostave komentar na ovaj članak.

Opera Mejl klijent

Postoji veliki broj besplatnih aplikacija za rad sa elektronskom poštom. Korišćenjem Gugl pretrage i testiram aplikacija sa ove liste došao sam do zaključka da bi Opera mogla da ispuni očekivanja većine korisnika. Korisnički interfejs je dobro osmišljen, program nije previše zahtevan i što je veoma bitno instant obaveštenja rade onako kako većina korisnika očekuje. Pri svakoj novoj poruci obaveštenje se poajvljuje u desnom doljem uglu ekrana.

Podešavanje aplikacije za pristup pošti

Preuzmite Opera mejl aplikaciju i pokrenite instalaciju. Ukoliko jezik nije već automatski postavljen na srpski kliknite na dugme Options.

Izaberite iz padajuće liste jezik Srpski, pa zatim kliknite na dugme Prihvati i instaliraj.

Čarobnjak za novi nalog će Vas provesti kroz niz ekrana za podešavanje prvog naloga. Nakon instalacije programa možete dodati više naloga, koji mogu biti registrovani kod različitih dobavljača usluge (npr. možete imati nekoliko Gmail i Zoho naloga istovremeno). Za vrstu naloga izaberite E-pošta, kao na slici ispod.

Unesite svoje ime, onako kako želite da se pojavljuje kod prijatelja i saradnika kojima ćete slati poštu.

U okviru sledećeg ekrana unesite parametre za pristup mejl serveru. Vodite računa da prijavno ime mora biti kompletna mejl adresa, a ne samo korisničko ime. Za tip naloga e-pošte izaberite IMAP.

Na prethodnom ekranu podešeni su parametri kojima se predstavljate serveru, a na sledećem sledećem se definišu adrese servera za dolaznu i odlaznu poštu.

Nakon klika na dugme Gotovo preostaje samo još nekoliko koraka, u kojima ćete izmeniti neke podrazumevane vrednosti. U levom uglu ekrana nalazi se simbol novog naloga. Kliknite desnim tasterom na adresu, pa zatim izaberite Svojstva…

U okviru dijaloga Svojstva naloga izmenite brojeve portova. Broj porta za dolazni Zoho IMAP server treba da bude 993, a za odlazni SMTP server treba da bude 465.

U okviru istog dijaloga aktivirajte karticu Odlazni. Izaberite iz padajuće liste Osnovno kodovanje utf-8, kako bi slova srpske azbuke bila ispravno prikazana. Takođe, ovde treba podesiti i potpis, koji će se pojavljivati na kraju svake poruke koju budete poslali. Standardna poruka je reklama za Opera mejl program. Kliknite na dugme Uredi potpis… i uredite potpis po svojoj želji ili ga u potpunosti izbrišite.

Pošto je sve podešeno možete odmah da testirate da li program radi. Kliknite na dugme Prijem/slanje, koje se nalazi u gornjem levom delu ekrana.

Ukoliko se pojavi dijalog Bezbednosni problem otvorite karticu Bezbednost, označite polje Zapamti moj izbor za ovu potvrdu i na kraju kliknite na dugme Odobri.
Ovo je poslednje podešavanje, neophodno za primanje i slanje mejlova. Ukoliko želite da se Opera mejl pokreće svaki put sa pokretanjem Vindovsa, možete iskopirati prečicu do programa u Startup folder (C:UsersVaš Vindovs nalog>AppDataRoamingmicrosoftwindowsStart MenuProgramsStartup)
<div class=