Slova na struju predstavljena na Biblionetu 2013. u Smederevu

Sedmi godišnji naučno-stručni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije BIBLIONET 2013. održan je u Smederevu 6. i 7. juna. Tema ovogodišnjeg skupa je bila Izdavačka delatnost biblioteka Srbije.

Svoje izdavačke delatnosti predstavilo je oko 30-tak biblioteka iz Srbije, a program je pratila izložba pod istim nazivom. Jagodinska biblioteka je predstavila kratki film o svom e-časopisu za decu i mlade Slova na struju. O izdavaštvu jagodinske Biblioteke i o samom časopisu je govorila Snežana Vulić, bibliotekar na Odeljenju za popularizaciju knjige i čitanja i član redakcije časopisa.

Slova na struju, ali i dramska kabaretska grupa Šarena radionica, Evo, dela govora koleginice Snežane Vulić:

Narodna biblioteka u Jagodini najviše pažnje posvećuje izdavanju dela zavičajnih pisaca, zatim, stručnih bibliotečkih izdanja, knjiga koje za temu imaju istoriju grada i okoline i periodici. Time Biblioteka vrši svoju misiju očuvanja , razvoja i promocije zavičajne kulture i književnosti . Najznačajnije delo, čiji je jagodinska biblioteka izdavač, je monografija „Jagodinska biblioteka (1851-2011)“, autora Mile Stefanović, koja je izašla 2011. godine, povodom jubileja 160 godina Čitališta u Jagodini, kada smo imali zadovoljstvo da budemo domaćini petog po redu Biblioneta.

Osim štampanih , jagodinska Biblioteka je izdavač i brojnih elektronskih izdanja. Ovu vrstu izdavaštva smo započeli objavljivanjem prvog Virtulnog vodiča Narodne biblioteke, a potom je usledilo objavljivanje tri elektronske knjige jagodinskog pesnika i ilustratora za decu, Predraga Peđe Trajkovića.

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, za 2012. g, jagodinskoj biblioteci su odobrena sredstva za pokretanje elektronskog književnig časopisa „Slova na struju“ . Časopis je namenjen deci i tinejdzerima, kao i svima koji rade sa decom. Ovo elektronsko izdanje delom je proisteklo iz časopisa „Gorocvet“ koji je Biblioteka ranije objavljivala u štampanom obliku . Mogućnost da budemo čitani brže, dalje i više nas je opredelila da časopis „Slova na sruju“ bude on lajn, a može se pronaći u okviru sajta biblioteke na adresi http://jabooka.org.rs/slovanastruju/ .

Izdavanje časopisa iziskivalo je niz aktivnosti u proteklih godinu dana. Formirana je redakcija koju čine kolege bibliotekari. Urednik časopisa je Peđa Trajković-jagodinski pesnik i ilustrator. Do sada su objavljena četiri broja. Časopis ima svoju fejs buk stranu i mejl redakcije. Značajnu medijsku podršku dobijamo od lokalnih, štampanih i elektronskih medija. Maštoviti i kreativni flejeri i plakati su još jedan vid promocije časopisa.

Uporedo sa kreiranjem časopisa u biblioteci se odvijaju i brojni multimedijalni kulturni programi koji za okosnicu imaju promociju SLOVA NA STRUJU. Otvoren je stalni literarni konkurs za decu, organizuju se kreativne i dramske radionice . Talentovana deca i mladi okupljeni oko ŠARENE RADIONICE i Peđe Trajkovića su ujedno i najbolji promoteri časopisa. U pitanju je dramski izraz, nalik kabaretskim predstavima koji na nov način spaja jezik, muziku , sliku, pokret… i uspešno približava lepu književnost savremenom detetu.

Zahvaljujući svim ovim aktivnostima časopis Slova na struju ima veliki ođek, kako među književnicima za decu, tako i među nastavnicima , decom, bibliotekarima… Već posle objavljivanja prvog broja, imali smo veliki broj saradnika, kako iz Srbije tako i iz Regiona, kao i brojne pozive za gostovanja i promocije u drugim sredinama.

Da ovo nije samo priča dokazaće i film koji smo pripremili zajedno sa Šarenom radionicom. Deca iz Šarene radionice će prelistati časopis SLOVA NA STRUJU za Vas.