Otkrivanje istine

Zahvaljujući inicijativi i predlogu jagodinskog istoričara-Ninoslava Stanojlovića i gospodina Momčila Milanovića, Jagodnici su bili u prilici da u Narodnoj biblioteci u petak, 24. maja prisustvuju predstavljanju knjige

IZMEĐU SRPA I ČEKIĆA – politička represija u Srbiji 1944-1991

Autor ove monografije, istoričar dr Srđan Cvetković, radi, kao istraživač-saradnik, na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu. Osnovne studije je završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Svoje decenijsko istraživanje političke represije zaokružio je ­doktorskom disertacijom Politička represija u Srbiji 1953-1985. Autor je više monografija i radova objavljenih u domaćim i stranim stručnim časopisima i zbornicima. Jedno vreme je bio sekretar Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944.

Mnogobrojni posetioci ove večeri su imali priliku da prisustvuju raznovrsnom, multimedijalnom programu koji su autor i njegovi saradnici priredili a koji se sastojao od:

Uvodne besede Ninoslava Stanojlovića, istoričara; projekcije dokumentarnog filma Tajne grobnice u Srbiji ; predavanja dr Srđana Cvetkovića, U IME NARODA! – politička represija 1944-1985, uz slajdove; projekcije dokumentarnog filma Otkopavanje istine (ekshuminacija iz Boljevca), autor Zorica Marinković, kordinator projekta „Otvorena knjiga“.

Posle iscrpnog i detaljnog izlaganja usledila je diskusija sa mnoštvom komentara, pitanja, predloga i pohvala autoru.