Sterija u vršačkom ogledalu

Narodna biblioteka već niz godina uspešno sarađuje sa festivalom „Dani komedije“ i radi na organizaciji i održavanju dela pratećeg programa festivala. Termin prateći program se odnosi samo na način realizacije i nikako ne umanjuji značaj samog događanja jer smo uspeli da brojnim posetiocima predstavimo niz uspešnih i nagrađivanih dramskih umetnika, pisaca i reditelja kao i mnoga monografska izdanja koja razotkrivaju tajne i magiju pozorišne scene.

U ponedeljak, 25. marta predstavljena je UGAO STARIANA , biblioteka koja se bavi delom i životom Jovana Sterije Popovića. Nju čine radovi velikog pisca u izboru i tumačenju različitih autora, kao i značajni prilozi o Steriji koji su ostali nepoznati ili zaboravljeni u starim knjigama ili časopisima. Težište edicije su radovi vršačkih autora i nju čine sledeći naslovi:

Radomir Putnik: Zapiske o Steriji, Dvadeset Sterijinih rečenica ; Laza Nančić: Mir u ratno doba; Jovan Sterija Popović: Exegi monumentum, Blagorodni gospodine; D. Belča: Jovan St. Popović-Sočinitelj samoga sebe, Vršičanin ; Sterijin azbučnik; Rečnik Sterijinih likova; Milan Tokin : Ogledi o Steriji, Jovan Sterija Popović.

O Steriji i o ediciji UGAO STARIANA , govorili su učesnici promocije : Dr Miodrag Maticki- književnik i književni kritičar, Radomir Putnik- dramaturg, Dušan Belča- književnik i urednik edicije , a Živorad Đorđević, jagodinski novinar i književnik je iz ugla Festivala „ Dani komedije“ govorio o pozorišnom izvođenju Sterijinih dela.

Mnogobrojna publika je pažljivo propratila njihova zanimljiva i inspirativna izlaganja koja su uspešno prenela i oževela Sterijin duh , poruke, vedrinu ali i dobronamernu ironiju.