Predavanje o borovnici

Borovnica je relativno nova kultura i kod nas još uvek nedovoljno poznata. Ona je voćna vrsta koja zaslužuje zaista veliku pažnju. Borovnica je voćna vrsta čiji je vek trajanja preko pedeset godina. U Sjedinjenim Američkim Državama postoje plantaže koje su stare preko šezdeset godina i u punom su rodu. Zbog svojih lekovitih svojstava ona je veoma tražena voćna vrsta. I pored povećanja svetske proizvodnje, njena cena je i dalje visoka. Gajenje borovnice može proizvođačima doneti jako dobar profit, ali i zahteva veoma ozbiljna ulaganja u njenu proizvodnju. Srbija sa svojim prirodnim agrometeorološkim uslovima je odlično mesto za gajenje borovnice. Specifična je voćna vrsta i zahteva dosta posebnosti u načinu gajenja. Naši proizvođači moraju ispuniti jasno definisane zahteve da bi ušli u proizvodnju borovnice.

O uzgoju borovnice govorili su Gvozden Dželatović i Nenad Petrović, proizvođači ovog bobičastog voća, koji su ujedno i članovi Zemljoradničke zadruge Prima-borovnica iz Belanovice, koja se bavi prodajom sadnica i otkupom borovnice. http://prima-borovnica.com/bleberry/.

Ova tema je izazvala veliko interesovanje kod poljoprivrednika. Bili su prisutni mnogi poljoprivrednici iz jagodinske, ali i despotovačke opštine. Takođe, primećeno je prisustvo ljudi koji bi hteli da pokrenu porodični ili sopsveni biznis. Zaokružena priča o prodaji sadnica i otkupu gotovog proizvoda, kao i mogućnost da se čuje iskustvo uzgajivača, njihoi saveti i mišljenja, izazvala je dodatno iteresovanja i konstruktivan dijalog tokom sve tri prezentacije.

Na predavanje su došli su i drugi poljoprivrednici koji se bave uzgojem borovnice, pa je i tokom zvaničnoih predavanja pokrenut dijalog, razmena znanja i iskustva. Osim zadovoljsva o pokrenutoj saradnji proizvođača borovnice, govorilo se i o mogućnosti, da u budućnosti proizvođači ovog bobičastog voća iz jagodinske opštine, osnuju udruženje građana ili neku vrestu zadruge, po ugledu na Prima-borovnicu iz Belanovice.

Partner na projektu, Agencija za mala i srednja preduzeća i registrovana poljoprivredna domaćinstva je prosledila informaciju prisutnima o mogućnostima korišćenja poreskih obaveza, kao i o terminima za korišćenje podsticajnih sredstava za neke vrste aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji.