Inovator i čuvar tradicije starih zanata

Dušan Stefanović iz sela Ribara jedan je od retkih starih zanatlija sa ovih prostora koji proizvodi ne samo predmeta od gvožđa već i kalupe i modele mašina koji su mu potrebni kako bi svoje zamisli pretočio u konkretne proizvode. Dušan je metalostrugar po struci i kada za neki proizvod nema odgovarajući model ili kalup, on ga sam izmisli i napravi kako bi sebi kasnije olakšao proizvodnju. Posao metalca je veoma težak i mukotrpan i neadekvatno plaćen uloženom trudu, sobzirom da se većina radova obavlja ručno a ne uz pomoć mašina. Po rečima Dušana Stefanovića on ovaj posao još uvek radi isključivo zbog velike ljubavi i želje za očuvanjem starog zanata koji sve više izumire.

Dušan jedini u Srbiji proizvodi pojilice za krave kao i ostalu opremu za goveda. Takođe poznat je po proizvodnji ograda i kapija od kovanog gvožđa izuzetne lepote i prefinjenosti koje krase mnoga domaćinstva u Jagodini kao i šire u Srbiji i Crnoj Gori.

Dušan Stefanović je korisnik sajta AgroLib pijace gde možete videti njegove proizvode i podatke za kontakt, ukoliko nekom zatreba neka od njegovih proizvodnih usluga.