DR MARKO BOJIĆ JOŠ ČETIRI GODINE NA ČELU NAJSTARIJE USTANOVE KULTURE U POMORAVSKOM OKRUGU

Ovih dana je iz Ministarstva kulture i informisanja u jagodinsku biblioteku stiglo rešenje o produženju mandata aktuelnog direktora dr Marka Bojića na još četiri godine.

Dr Marko Bojić je na mesto direktora Narodne biblioteke u Jagodini, inače najstarije ustanove kulture u Pomoravskom okrugu, došao 2018. godine sa mesta predavača na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija “Čačak” iz Beograda, za uže naučne oblasti ekonomija, marketing i menadžment. Iako je na ovu funkciju direktora biblioteke stigao iz univerzitetskog okruženja, vrlo brzo je sagledao situaciju i shvatio potrebe biblioteke, ali i korisnika.
Prvi mandat dr Marka Bojića je obeležen konstantnom edukacijom zaposlenih, promocijom čitanja za sve uzraste Jagodinaca, podrškom zavičajnim autorima kroz niz veoma posećenih programa biblioteke, kao i kontinuiranom nabavkom kvalitetne građe u cilju zadovoljavanja interesovanja starih, ali i privlačenja novih korisnika. Vredi istaći da je tokom celokupnog mandata dr Bojić konstantno odbijao da povećanje članarine za korisnike biblioteke i time pokazao visoku socijalnu svest i razumevanje situacije u kojoj se nalazi većina naših korisnika. Reći ćemo još da su i nastavljeni su konkursi po kojima je naša biblioteka prepoznatljiva, a ovde ćemo pomenuti Književni konkurs „Jara Labud“ koji traje više od 35 godina.
Zaposleni u biblioteci su, uz svesrdnu podršku direktora, svojim radovima tokom proteklih godina učestvovali na nizu značajnih međunarodnih i domaćih stručnih bibliotečkih skupova i konkursa na kojima su zabeleženi značajni uspesi i osvojene prestižne nagrade. Poslednja od mnogih je nagrada na Međunarodnom konkursu za inovativne programe EIFL-a za učenje kroz igru dodeljena u februaru ove godine.
Dr Marko Bojić je rođen 1977. godine u Jagodini, i autor je preko dvadeset radova iz oblasti menadžmenta u obrazovanju i kuturi, ali i bibliotekarstva. Osnovne studije je završio na Univerzitetu „Union“ u Beogradu, master akademske studije na Univerzitetu u Novom Sadu. Doktorirao je na Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije Univerziteta u Beogradu.
Tema doktorske disertacije dr Marka Bojića je bila „Uticaj menadžera na kvalitet poslovanja organizacije“, i može se reći da svoja teoretska znanja on uspešno sprovodi u praksi.
U neformalnom razgovoru povodom ponovnog izbora na mesto direktora Narodne biblioteke u Jagodini dr Marko Bojić za svoj drugi mandat najavljuje kontinuitet aktivnosti biblioteke, ali i prijatna iznenađenja za korisnike i zaposlene.
Srećno!