ŠTA RADI MACA NA VRATANCIMA, KAD STIŽE KUKOVO LETO I ŠTA JE TELETU ZANIMLJIVO NA ŠARENIM VRATIMA? – 36. BROJ SLOVA NA STRUJU NARODNE BIBLIOTEKE U JAGODINI

Već osam godina posetioci sajta Narodne biblioteke u Jagodini besplatno mogu da uživaju u redovno objavljivanom i veoma kvalitetnom književnom elektronskom časopisu za decu “Slova na struju”, a ovih dana je na sajtu biblioteke (http://www.jabooka.org.rs/product/casopis-br-36/) objavljen novi, 36. broj koji, uz logističku podršku ekipe iz biblioteke, uređuje Peđa Trajković, pesnik i dobitnik nagrade „Plavi čuperak“ za najbolju knjigu za decu objavljenu u Srbiji 2018. godine, dramski pisac, ilustrator i osnivač Prvog srpskog dečjeg kabarea ŠARENA RADIONICA.
Ova „Nacifrana slova“, kako stoji na naslovnoj strani novog broja, sigurno će privući pažnju mališana, a format onlajn časopisa će otvoriti vrata književnosti i klincima koji više vremena provode za računarom, nego sa knjigom u rukama. Kontinuitet kvaliteta 234 stranica poezije i proze, ali i zanimljivih ilustracija i korisnih tekstova garantuju autori koji se pojavljuju u časopisu – Ljubivoje Ršumović, Ogden Neš, Tode Nikoletić, Igor Kolarov, Dušan Pop Đurđev, Duško Trifunović, Milovan Danojlić i mnogi drugi…
U čast početka nove onlajn/oflajn školske godine, u prvom delu časopisa napravljen je originalan pregled pesama koje u naslovu sadrže – brojeve. Možete početi od pesme Đanija Rodarija „Priča o nuli“, a završiti sa pesmom Dušana Pop Đurđeva „Na 20.000 milja do cilja“!
U rubrici Spomenar, Snežana Vulić piše o Stevanu Raičkoviću, a, naravno, čitaoci mogu da uživaju i u nekoliko pesama iz opusa velikog pisca.
Stara slova i u ovom broju sjaje kao nova i donose nam pesme Dragomira Đorđevića, Marvina Pika, Đorđa Fišera i Luisa Kerola, dok Slova do snova prate savremenu srpsku književnu produkciju za decu.
Knjiga na dar je ovoga puta novo delo Peđe Trajkovića „Iz šupljeg u prazno“ i u njoj se autor, kroz niz pesama na svoj karakteristični način pita šta se zapravo krije iza ustaljenih fraza i izraza. Čitalac ovde zajedno sa autorom istražuje zašto Musa dere jarca, kad stiže Kukovo leto, šta radi maca na vratancima, šta je teletu zanimljivo na šarenim vratima, kako najkvalitetnije presipati iz šupljeg u prazno, i još mnogo, mnogo toga.
Pripovetka Vesne Aleksić „Putovanja“ zatvara književni deo časopisa, dok se Grrrrrramatika ovoga puta bavi – nedoumicama oko ženskih prezimena.
Kad može škola onlajn, može i najbolji i najkvalitetniji dečiji književni časopis u Srbiji. Samo na sajtu Narodne biblioteke u Jagodini!

Bottom of Form