ПУНОМ ПАРОМ И ТОКОМ ЛЕТА

Народна библиотека у Јагодини ради пуном паром и током лета. Осим што није, попут других библиотека, скратила радно време, већ ради по уобичајеном радном времену које важи током целе године, градска библиотека својим активностима чини све да Јагодинцима олакша и улепша ово кишовито лето.

СЛОВА НА СТРУЈУ

Предшколцима и основношколцима који су прошле недеље у великом броју уживали у креативним радионицама градска библиотека приредила је још једну радост. Наиме, већ шест година посетиоци сајта Народне библиотеке у Јагодини бесплатно могу да уживају у редовно објављиваном и веома квалитетном књижевном електронском часопису за децу “Слова на струју”, а ових дана је на сајту библиотеке (http://jаbookа.org.rs/mаgаzines/list_mаgаzines) објављен нови, 25. број који, уз логистичку подршку екипе из библиотеке, уређује Пеђа Трајковић, песник, драмски писац, илустратор за децу и оснивач Првог српског дечјег кабареа ШАРЕНА РАДИОНИЦА. Овога пута, на 249 страница малишани ће наћи много поезије и прозе, али и занимљиве илустрације и корисне текстове. Формат онлајн часописа ће отворити врата књижевности и клинцима који више времена проводе за рачунаром него са књигом у рукама, а континуитет квалитета гарантују добро познате рубрике, овога пута са новим темама, писцима и књижевним текстовима. У рубрици Блиски сусрет писане врсте представљена је Маргарет Мехи, новозеландска списатељица за децу, док се под насловом Стара слова светле као нова крију класици светске и домаће књижевности за децу. Споменар је посвећен Григору Витезу, док у рубрици Причи никад краја интервју са Поп Душаном Ђурђевим води Пеђа Трајковић. Савремена продукција за децу представљена је у рубрици Слова до снова, а Гррррраматика се обрачунава са неправлиним састављеним и растављеним писањем појединих речи. Чаробна реч броја је крв, док своју судбину и у овом броју читаоци могу да сазнају у шаљивим Хороскопу чији је аутор Игор Коларов.  Тако да, ових дана, ма где се налазили, ако имате интернет, са собом носите и нови, 25. број часописа „Слова на струју“.

ОТКУП МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И МЕДИЈА

Да библиотека мисли и на старије чланове сведочи ужурбана активност на обради књига које су и ове године у библиотеку стигле из откупа Министарства културе и медија. Реч је о 1473 књиге у вредности од преко 750.000 динара, што је близу 6.500 евра. Половина књига из овогодишњег уписа намењено је Одељењу за одрасле, док је приближно по четвртина отишла на Дечије одељење и Одељење стручне књиге. Процедура је и ове године била иста као раније – министарство је послало библиотеци шири списак књига (на коме већином није присутна комерцијална литература), док су наши библиотекари по жељама читалаца изабрали наслове. Овогодишњи откуп Одељење за одрасле јагодинске библиотеке искористило је углавном за обнову лектире, класика, али и књига популарних аутора већином награђиваних значајним књижевним наградама код нас и у свету. Дечије одељење је набавило доста нових сликовница и енциклопедија, док је Одељење стручне књиге набавило нове наслове из области историје, медицине, уметности, економије, и филозофије. Више од две трећине књига су већ на располагању читаоцима, док ће обрада и дистрибуција по одељењима преосталих књига бити готова наредних дана.

КЊИГА НА МОРУ

Акција је већ далеко одмакла и драго нам је да видимо да се књиге јагодинске библиотеке лепо проводе на мору, а богами, и на планинама. Слике пристижу у великом броју, а ми још једном позивамо наше кориснике да на адресу  [email protected] пошаљу фотографију са свог годишњег одмора (који уопште не морају да проводе на мору!) – уз само један услов. На слици треба да се види књига позајмљена из библиотеке. Најуспешније и најлепше фотографије биће објављене на ФБ страници библиотеке, а три најбоље и награђене на крају конкурса, 15. септембра 2018. године. Све информације о конкурсу корисници могу да добију на ФБ страници “Књига на мору”.