УРОШ ДАВИДОВИЋ У БИБЛИОТЕЦИ

#EvropazaMene #EU2me

У препуној сали Народне библиотеке у Јагодини је у уторак, 30. јануара одржана је трибина на којој је говорио један од ретких људи у Србији којима пољопривредници потпуно верују – Урош Давидовић, уредник емисије „Боља земља“ на Хепи телевизији, али и неко ко је данас заиста аутентични заштитник интереса српских пољопривредника.

У оквиру пројекта „У корак са Европом“ који јагодинска библиотека спроводи уз подршку Европске уније на трибини се говорило о будућности српског села до 2030. године. Гост је дао помало суморну слику реалности српског села и пољопривреде, али и на занимљив начин истакао предности које доноси процес придруживања ЕУ.

У том контексту, Урош Давидовић је присутне упознао са аграрном политиком Европске уније, као и са изазовима које ЕУ решава, а слични су изазовима са којима се сусрећу и пољопривредници у Србији.

Велико интересовање за тему показала су и питања јагодинских пољопривредника која су се односила на конкретне проблеме са којима се суочавају у процесу аплицирања за државне субвенције, али и средства из ИПАРД фондова ЕУ која су од скоро доступна и српским пољопривредницима. У дискусији је и истакнут проблем заступања српских пољопривредника у формирању државне аграрне политике, али била су постављена и питања и о ГМ храни, кредитима за пољопривреду и многим другим темама.

Пројекат „Европа за мене“ спроводи Европски покрет у Србији са партнерима са идејом да се грађанима пруже проверене и корисне информације о процесу европске интеграције Србије и покрену теме значајне за грађане у том процесу. Пројекат подржава Делегација Европске уније.