Treća INELI-Balkans konvencija u Atini

Direktorka Jagodinske Narodne biblioteke, Vesna Crnković učestvovala je na Trećoj konvenciji INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators/Balkan region), koja je održana 1-2. septembra u Atini, Grčka. Ovom konvencijom službeno je završen trogodišnji projekat INELI Balkans, koji je uz finansijsku podršku organizacije Bill & Melinda Gates Foundation pokrenula 2014. godine grčka neprofitna organizacija Future Library.

INELI Balkans mrežu predstavljaju bibliotekari  iz 11 zemalja sa prostora Balkana, a Srbiju su predstavljali: Jasmina Ninkov i Marijan Marinković iz Biblioteke grada Beograda, Beba Popović iz Narodne biblioteke u Požarevcu, Daniela Skoković iz Narodne biblioteke u Požegi i Vesna Crnković iz jagodinske Narodne biblioteke.

Projekat INELI Balkans je pokrenut sa ciljem razvoja inovativnih ideja i kreativnosti, stvaranja partnerstava među bibliotekama, jačanja saradnje među bibliotekarima sa područja Balkana i stvaranja održive mreže bibliotekara-inovatora koja će podsticati dalju saradnju, inovaciju, e-učenje i eksperimentisanje sa novim idejama.

Treća INELI Balkans konvencija se održala u prostorijama novoizgrađene Nacionalne biblioteke Grčke, koja se zajedno sa Nacionalnom operom nalazi u kompleksu Kulturnog centra Fondacije Stavros Niarhos. Specijalni gost Konvencije je bila Debora Džejkobs, direktorka organizacije Global Library.

Bibliotekarima inovatorima su svečano uručeni sertifikati o uspešno završenoj edukaciji za inovativnog lidera u bibliotekarstvu.