ODLIČNO POSEĆENA PROMOCIJA KNJIGE „UVOD U DOSITEJOLOGIJU“

U četvrtak 20. aprila u Narodnoj biblioteci u Jagodini održana je promocija knjige dr Predraga Jašovića „Uvod u dositejologiju“.
Na početku promocije dr Saša Radovanović, profesor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu govorio je o neobičnom pojmu dositejologije kao novog načina izučavanja velikog srpskog prosvetitelja. Podsećajući da je Dositej Obradović radio u vreme još uvek hajdučke, bundžijske, ali i neobrazovane Srbije, dr Radovanović je napravio paralelu sa današnjim vremenom – istorijskim kontekstom, ali i savremenim izučavanjem dostignuća velikana srpskog prosvetiteljstva i racionalizma.
Autor knjige, dr Predrag Jašović, profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, podvukao je da od Dositeja počinje ne samo nova srpska književnost, već i brojne naučne discipline, od populacione politike do vojne strategije. Od svega što je imao Dositej je pola davao državi i narodu Srbije, što je jedan od retkih slučajeva u srpskoj istoriji. Uvidom u regionalnu, balkansku istoriju, može se zaključiti da sve balkanske zemlje od Dositeja uzimaju prosvetiteljstvo, a on se u svom radu zalagao za bratstvo Srba svih vera. Treba dodati da je tema privukla pažnju pretežno mlađih Jagodinaca, ali i ljubitelja istorije književnosti starijih generacija.