ZIMSKE ČAROLIJE

Ovogodišnje Zimske kreativne radionice održane su u periodu od 1. do 9. februara i, kao i uvek, donele su nam zadovoljstvo druženja sa starim i novim drugarima koji vole kreativne zanimacije. Malo smo učili, mnogo crtali, bojili, seckali, lepili i mnogo, mnogo, mnogo uživali u svemu tome.Raspust je prilika da škole predahnu jer one su vremešne fine dame kojima je odmor potreban kako bi obnovile snagu za nove podvige.
A deca? Deca su neumorna i nezaustavljiva.
Dobro, i deci treba odmor od učenja i propitivanja, ali od igre, mašte i druženja – nikad.
Baš zato, Biblioteka spremno čeka svaki raspust kako bi prihvatila sve one kojima kreativnost ne da mira.
Naša prva radionica poručila nam je: Svetu treba ravnoteža! Ravnoteža, balans, ujednačenost u svemu. Koliko levo, toliko desno, tačka u tačku – SIMETRIJA!
Drugom i trećom smo već pokušali da pronađemo praktičnu primenu svog novog znanja. Tamo gde je uspelo, a uglavnom je uspelo, dobili smo „ ljuljajuće“ gizdave pevce kakve samo dečja mašta može da stvori.
Drugu radioničarsku nedelju smo započeli druženjem sa Tatjanom Đurić koja nas je upoznala sa svojim junacima i njihovim avanturama u romanima za decu Zmajevito vreme i Despotovo blago. Nakon toga smo svi zajedno pravili obeleživače za knjige sa motivima princeza i zmajeva.
Sledeća radionica bila je pravi izazov. Trebalo je osmisliti priču, potom je dramatizovati, napraviti lutke od kartona i prigodnu scenografiju i izvesti kratku predstavu.
Radilo se po grupama i na kraju smo dobili petnaestak zanimljivih i vrlo originalnih lutkarskih igrokaza.
Poslednja ovozimska radionica bila je vedra i opuštajuća. Skoro da smo mogli da osetimo šum nekih dalekih tropskih mora po kome plivaju naše crvene, zelene, žute i plave ribice. Možda nam naslućuju leto i novo druženje kome se već radujemo.