Održan 29. Književni festival “Srpsko pero

Proteklog vikenda u Jagodini je, povodom Vidovdana, po 29. put održan tradicionalni književni festival ,,Srpsko pero” koji uživa zavidan renome u srpskim (i ne samo srpskim) književnim krugovima i još jedanput, bez obzira na krizna vremena, zahvaljujući umešnosti organizatora – Savetu Festivala i Narodnoj bibloiteci ,,Raduislav Nikčević”, kao i nesebičnoj pomoći Grada Jagodine, bez obzira na redukovana sredstva, uspeo da potvrdi svoju autentičnost i populatnost u srpskim (i ne samo srpskim) književnim krugovima.

,,VIDOVDANSKO POSELO”
Posle najave Snežane Nene Vulić, urednice umetničkog i književnog programa Narodne biblioteke Jagodine koja e naglasila slavu i značaj ,,Srpskog pera”, 29. Festival zvanično je proglasio otvorenim poznati jagodinski književnik i rok kantautor Predrag Peca Stefanović, koji je u svom izlaganju istakao da je ovaj Festival jedinstven, barem u ovom delu Evrope, što na ravnopravan način vrednuje sve književne žanrove, što je prvi Festival svesrpskog karaktera na koji se javljaju mladi pisci do 35 godina starosti iz svih delova Srbije, ali i Crne Gore, Republike Srpske, ostalih delova bivše SFR Jugoslavije, kao i čitave Evrope, pa i Amerike, Australije itd, što upućuje da će u nekim boljim vremenima ,,Srpsko pero” postati nezvanično (a možda i zvanično) prvenstvo Evrope u konurenciji mladih pisaca, ali da se dodeljuju i druge značajne nagrade (,,Pomoravski Orfej”, ,,Zlatni Orfej”), organizuju okrugli stolovi, književni portreti i promocije novih knjiga a Festival već gotovo tri decenije ima i sopstvenu i zapaženu izdavačku delatnost koja sadrži već oko stotinu naslova.
Potom je Nena Vulić najavila promociju najnovije Stefanovićeve knjige ,,Ni čovek ni ptica” čiji je izdavač Narodna biblioteka ,,Radislav Nikčević”, podsetila na njegov umetnički put i pročitala završni deo recenzije uglednog književnika i novinara Slobodana Žikića, a onda je Bajo Džaković istakao da Stefanović od prve do ove (pete po redu knjige pesama) drži osnovnu poetsku nit ali da se iz knjige u knjigu dograđuje tako da je ova, po njegovim rečima, najsveobuhvatnija jer sadrži i buntovne, duhovne, ljubavne, elegične, deskriptivne, bitničke, kontemplativne, intimne i refleksivne stihove, ujednačene melodioznosti, ritmu i naglašenoj rudimentarnosti, po čemu je oformljena poetika Predraga Pece Stefanovića prepozntljiva u tokovima savremene srpske poezije, a a potom je autor pročitao tri (duže) pesme koje su izazvale salvu aplauza mnogobrojnih posetilaca ove odlično organizovane večeri.
Onda je Mile Lazarević, predsednik UKS- za Pomoravski krug, objasnio da se u okviru Festivala već blizu dve decenije održava ,,Vidovdansko poselo”, a zatim su nastupili poznati pomoravski pisci Rada Stefanović, Predrag Jašović, Borisav Bora Blagojević, Toni S. Stojanović, Đorđe Petković, Milka Ižogin, Vojislav Trumpić, Bajo Džaković, Slobodan Jovanović Stubički, Gordana LJ. Miljković, Peca Stefanović, Mile Lazarević, Miomir Lakćević, Danilo Banzić Gorski, Radivoje Ristić, Dušanka Dragosavac, Darinka Đurić, Tomislav Jović Ćoma i Nenad Stefanović.
,,VEČE LAUREATA”
Drugo, finalno, veče Festivala, koje je takođe održano u Narodnoj biblioteci Jagodine, proteklo je u saopštenjima žirija i dodeli nagrada sa ove značajne manifestacije. Nagrada ,,Srpsko pero”, da podsetimo , dodeljuje se od osnivanja – 1986. godine i sve do 1992. nosila je ime ,,Majsko pero” kada je na predlog mlađih članova Saveta preimenovana u ,,Srpsko pero” i dodeljuje se autoru najbolje pesme, priče, eseja, međužanrovskog ostvarenja ili književnog ostvarenja bilo kog žanra onom autoru koji ju je pod šifrom dostavio na srpskom jeziku a nije stariji od 35. Nagrada ,,Pomoravski Orfej” dodeljuje se za najbolju knjigu književnika sa područja Pomoravskog okruga – članova UKS-a objavljenu između dve manifestacije, a nagrada ,,Zlatni Orfej” dodeljuje se znamenitom autoru „za svevremeni pečat i trajno prisustvo u našoj nacionalnoj baštini”.
Predrag Peca Stefanović, književnik i član Saveta Festivala, pročitao je odluku žirija (Slobodan Žikić, Miroslav Dimitrijević i Bajo Džaković) koji je jednoglasno odlučio da nagradu ,,Pomoravski Orfej” dobije Zoran Trifunović, književnik iz Paraćina, za zbirku pesama ,,Put” koja se prošle godine pojavila u izdanju Podružnice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug. Rečeno je da da ova knjiga, četvrta po redu, predstavlja poetski vrhunac stvaralaštva Zorana Trufunovića kojim je on u potpunosti dokazao poetski dar i usavršio svoj talenat i profilisao se kao originalan pesnik – lirozof, poeta filozofske i lirske akcentuacije koji neguje istovremeno i pevanje i mišljenje, stari pesnički ideal. Nagradu mu je uručio Mile Lazarević, književnik iz Ćuprije predsednik UKS-a za Pomoravlje, a potom se laureat zahvalio spontanom besedom i pročitao nekoliko pesama.
Bajo Džaković, književnik i član žirija ,,Srpskog pera” pročitao je zapisnik žirija (sačinjavali ga još i mr Dušan Stojković, profesor, književnik i književni kritičar i Milan Jakovljević, profesor, novinar i pisac) i podsetio da je na ovogodišnji Festival stiglo stotinak pesama, priča, eseja, igrokaza i međužanrovskih ostvarenja a žiri većinom glasova za najbolje književno ostvarenje 29. Festivala proglasio pesmu ,,Konfuzna stanja” Danijele Bogojević, profesorke engleskog jezika , književnice i književnog prevodioca iz Valjeva koju je na konkurs poslala pod šifrom ,,1979”. Reč je o pesmi pisanoj u postomodernističkom maniru koja na markantan način ostavlja trag o (ne)dobu čiji smo svedoci i akteri, kao i o samom autoru i svakako da će biti i zapažena i primećena i u širim književnm krugovima.
Obrazloženje o nagradi ,,Zlatni Orfej” (koju su ove godine ravnopravno podelili Slobodan Žikić, književnik iz Jagodine i Miroslav Dimitrijević, književnik iz Paraćina) saopštio je Miljurko Vukadinović, književnik i urednik tribine ,,Francuska 7” UKS-a u Beogradu, inače dugogodišnji član Saveta Festivala. Mr Vukadinović je podsetio da se ,,Zlatni Orfej” dodeljuje od 2000. godine, pročitao imena dosadašnjih laureata, zajedno sa najnovijima i utvrdio da ih ima ukupno 17 koji su, nesumnjivo, reprezenti savremene srpske poezije, ali da dvojica više, na žalost, nisu među živima (Slobodan Rakitić i Dragomir Brajković).
Pritom je konstatovao da ova nagrada ima najposebniju književnu formulaciju za koju se zna na ovim prostorima (obično se kaže ,,za životno delo” i slično), a i da sam naziv ubedljivo govori o prirodi i značaju ove ugledne nagrade. Miljurko Vukadinović izrazio je zadovoljstvo što ove godine glasovita nagrada odlazi u ruke dvojice poznatih književnika iz ove, kako je rekao, izrazito književne zone i potom govorio o ovogodišnjim laureatima i njihovom književnm umetničkom putu. Za Žikića je posebno istakao da ga celoga života krasi budno i oštro oko, a za Dimitrijevića da je reč o jednom od najproduktivnijih pisaca današnjice i da gotovo da i nema književnog žanra u kome se nije uspešno ogledao, mada, naravno, prednjači poezija. Pročitan je i tekst zahvalnosti Slobodana Žikića, kao i njegovi i stihovi Dimitrijevića, a Milan Jakovljević, predsednik Saveta Festivala uručio je nagradu (sve se sastoje od unikatnih povelja i novčanog iznosa) Slobodanu Žikiću, Bajo Džaković, umetnički direktor Festivala Miroslavu Dimitrijeviću, dok je Jakovljević uručio vredno likovno delo (dar Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine – proverenog prijatelja Festivala) Miljurku Vukadinoviću – za dugogodišnju i uspešnu saradnju.
I ovogodišnji Festival izazvao je više nego solidnu recepciju u medijima (od RTS-a, ,,Večernjih novosti” i TANJUG-a, preko ,,Novog puta”, TV Jagodine i drugih elektronskih i štampanih medija – sve do brojnih sajtova) pa se i ove godine potvrdilo da su čvrsta i jasna uređivačka koncepcija, tradicija i uigran tim, kao i brojni saradnici – entuzijasti iz gotovo cele zemlje , kao i stalna i nesebična podrška Grada Jagodine – najveći kapital ove glasovite manifestacije koja se smatra jednom od najuglednjih u Srbiji, barem kada je o književnosti reč.
Foto: A. Dobrosavljević
Preuzeto sa portala Novi put