Priznanje biblioteci

U nedelju, 13. aprila Pčelarsko društvo „Bagrdan“ iz Bagrdana je obeležilo značajan jubilej, 20. godina od osnivanja.
Narodna biblioteka iz Jagodine sa pčelarima iz ovog kraja sarađuje od 2010. godine, kada je otvorena biblioteka u Bagrdanu. Oni su redovni korisnici usluga u seoskoj, bagrdanskoj, ali i u gradskoj, Narodnoj biblioteci. Zahvalnica koju su uručili Narodnoj biblioteci iz Jagodine je potvrda uspeha projekta Poljoprivredne biblioteke.

 

Tokom svečanosti obeležavanja jubileja, 20 godina od osnivanja Pčelarskog društva Bagrdana iz Bagrdana, brojnim pčelarima iz Pomoravskog i Šumadijskog okruga se obratio Branko Milanović, predsednik Društva. On je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog visokog nivoa saradnje sa drugim pčelarski udruženjima, zahvalio se donatorima i sponzorima, a posebno Narodnoj biblioteci u Jagodini na dugogodišnjoj podršci i saradnji, od koje je, ne retko, zaviso opstanak ovog Društva. Prisutni su tada saznali da se šesnaest knjiga iz oblasti pčelarstva nalazi na sajtu Narodne biblioteke u Jagodini u delu Digitalna biblioteka.

Milija Brajković, pčelar iz Lovaca podsetio prisutne na istoriju Pčelarskog društva Bagrdan. Osnovano je 1994. godine. Članovi su pčelari iz Bagrdana, Lovaca, Donjeg Račnika, Miloševa i Gonjih Komarica. To je jedino sesoko pčelarsko udruženje koje je član SPOS-a (Savez pčelarskih organizacija Srbije).

Osim Narodne biblioteke u Jagodini, Zahvalnicu su dobila Pčelarska društva (Ćuprija, Lapovo, Svilajnac, Jagodina, Žitište, Kragujevac, Batočina…), pojedinci ( posthumno Sima Milutinović, jedan od osnivača Društva, jedina žena pčalar itd), sponzori (Pivara Jagodina…) i drugi.

Nakon toga je Miljko Šljivić održao veoma zanimljivo i ilustrativno predavanje na temu Brzi razvoj pčela za bagremovu pašu.

Proslava i neformalno druženje su nastavljeni u MZ Miloševo.