У БИБЛИОТЕЦИ ПРЕДСТАВЉЕНА KЊИГА ДР ДЕЈАНА ВУKИЋЕВИЋА

У петак, 7. фебруара у Народној библиотеци у Јагодини одржана је занимљива промоција књиге “НОН ИМПРИМАТУР – или цензура у библиотекарству и издаваштву”, аутора др Дејана Вукићевића. Промоцију је отворио директор јагодинске библиотеке др Марко Бојић, а поред аутора, на промоцији је говорила и Гордана Гаврић, посебна саветница министра за културу и информисање Републике Србије.

Одговарајући на питања модератора промоције Милуна Васића, др Дејан Вукићевић је заинтересованим посетиоцима понудио преглед врста цензуре кроз историју, приказ најекстремнијих цензорских поступака, али се детаљније осврнуо и на цензуру у Србији XX века и посебно на случај књиге Гојка Ђога “Вунена времена”. Представљајући цензуру као пратиљу цивилизације од самог њеног настанка, Вукићевић је поменуо и добру страну цензуре кроз историју – институт обавезног примерка у библиотекама који је први пут установљен после француске револуције 1789. Гордана Гаврић је у свом излагању истакла моралну вертикалу коју својом књигом аутор промовише и похвалила труд на истраживању које, како је рекла, тек почиње.

Дејан Вукићевић рођен је 1965. године у Kраљеву. Дипломирао је на Kатедри за општу књижевност са теоријом књижевности, а магистрирао је и докторирао на Kатедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду. Радио је на персоналним биографијама 30 српских књижевника. За библиографију часописа „Дело“ од Библиотекарског друштва Србије 2007. године добио је награду „Стојан Новаковић“, а исту награду добио је и 2012. године за Библиографију српских енциклопедија и лексикона. Награду „Марија Илић Агапова“ добио је 2012. године као најбољи библиотекар града Београда, а прошле године уручена му је и национална награда „Јанко Шафарик“ за укупан допринос библиотекарској струци.