О ФЕЛДМАРШАЛУ МИКАШИНОВИЋУ У БИБЛИОТЕЦИ

У четвртак, 14. јуна у Народној библиотеци у Јагодини одржана је промоција књиге Радета Милосављевића „Фелдмаршал Микашиновић“. О овој интересантној књизи чија је тема један од јунака до сада често прећуткиваног периода српске историје говорили су, поред аутора, историчар Дејан Танић и професор Војислав Трумпић.

Дејан Танић, магистар историје и стручњак за нововековну историју словенских народа, је на почетку свог излагања открио да се српски народ као ратнички и војнички препознаје тек од периода када је ратовао за аустријске и турске интересе, то јест, тек после пада српске средњевековне државе. О фелдмаршалу Микашиновићу је говорио као о још једном у низу великих српских ратника који су ратовали за туђе интересе, а у себи чували поносни осећај националне припадности.

Михајло Микашиновић (1715 — Беч, 1774) је био први српски генерал (фелдмаршал-лајтнант) у Хабзбуршкој монархији. Године 1760. добио је баронску титулу, а 1766. је унапређен у фелдмаршал-лајтнанта. Он је био први Србин који је добио племићку титулу барона, а да се није претходно одрекао православља и прихватио католичку веру.