Трећа INELI-Balkans конвенција у Атини

Директорка Јагодинске Народне библиотеке, Весна Црнковић учествовала је на Трећој конвенцији INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators/Balkan region), која је одржана 1-2. септембра у Атини, Грчка. Овом конвенцијом службено је завршен трогодишњи пројекат INELI Balkans, који је уз финансијску подршку организације Bill & Melinda Gates Foundation покренула 2014. године грчка непрофитна организација Future Library.

INELI Balkans мрежу представљају библиотекари  из 11 земаља са простора Балкана, а Србију су представљали: Јасмина Нинков и Маријан Маринковић из Библиотеке града Београда, Беба Поповић из Народне библиотеке у Пожаревцу, Даниела Скоковић из Народне библиотеке у Пожеги и Весна Црнковић из јагодинске Народне библиотеке.

Пројекат INELI Balkans је покренут са циљем развоја иновативних идеја и креативности, стварања партнерстава међу библиотекама, јачања сарадње међу библиотекарима са подручја Балкана и стварања одрживе мреже библиотекара-иноватора која ће подстицати даљу сарадњу, иновацију, е-учење и експериментисање са новим идејама.

Трећa INELI Balkans конвенција се одржала у просторијама новоизграђене Националне библиотеке Грчке, која се заједно са Националном опером налази у комплексу Културног центра Фондације Ставрос Ниархос. Специјални гост Конвенције је била Дебора Џејкобс, директорка организације Global Library.

Библиотекарима иноваторима су свечано уручени сертификати о успешно завршеној едукацији за иновативног лидера у библиотекарству.