Nagrada Američkog bibliotečkog društva jagodinskoj biblioteci

Narodna biblioteka “Radislav Nikčević” iz Jagodine dobila je u ponedeljak, 30. juna u Las Vegasu na godišnjoj konferenciji Američkog bibliotečkog društva (American Library Association) prestižnu nagradu ovog udruženja za inovativni međunarodni bibliotečki projekat. Nagradu je direktorki biblioteke, Vesni Crnković uručila predsednica ovog najstarijeg i najvećeg udruženja bibliotekara na svetu, Barbara Stripling, a zatim je pročitala obrazloženje žirija.

Američko bibliotečko društvo uručuje priznanje za inovativni međunarodni bibliotečki projekat u 2014. godini Narodnoj biblioteci u Jagodini i njenoj mreži od pet seoskih bibliotečkih ogranaka:

• Za prepoznavanje potreba zajednice i razvoj kreativih programa koji pomažu njen razvoj,
• Za uspešnu primenu informacionih tehnologija u ruralnoj zajednici,
• Za demonstaciju primera dobre prakse kroz deljenje iskustava i znanja sa bibliotekama širom sveta,
• Za ukazivanje na značaj i centralnu ulogu biblioteka u intelektualnom i ekonomskom razvoju zajednica,
• Za razvoj održivog projekta kroz istraživanje različitih mogućnosti finansiranja.

Nakon toga se svečanom skupu obratila direktorka biblioteke u Jagodini, Vesna Crnković.

Poštovana predsednice Barbara Stripling, poštovane kolege i prijatelji,
Danas imam veliku čast i zadovoljstvo da u ime Narodne biblioteke „Radilsav Nikčević“ u Jagodini, Srbija, primim Predsedničku nagradu za inovativne međunarodne projekte. Projekat Poljoprivredne biblioteke u Jagodini je dobio do sada tri nagrade: od američke organizacije Beyond Access, na Svetskom kongresu informacionih tehnologija u Ženevi 2013 i od ERSTE fondacije za društvenu integraciju u Beču.
Nagrada koju sada primam, Predsednička nagrada za inovativne međunarodne projekte Američkog bibliotečkog društva za 2014. godinu, predstavlja krunu uspeha ovog projekta i nadamo se da će u buduće biti primer drugim bibliotekarima kako da prilagode ove projektne usluge potrebama stanovnika ruralnih područja.

Još jednom zahvaljujem Okruglom stolu za međunarodne odnose što je prepoznao vrednost projekta Poljoprivredne biblioteke u Jagodini, zahvaljujem se svim bibliotekarima u jagodinskoj Narodnoj biblioteci, parntrima, volonterima, poljoprivrednicima, koji su sa mnogo ljubavi i entuzijazma gradili i implementirali projekat Poljoprivredne biblioteke u Jagodini. Želim posebno da se zahvalim Bibliotekarskom društvu Srbije, koje je nominovalo projekat za nagradu.

Donosim vam mnogo vrelih pozdrava od svih njih iz daleke Srbije.
Hvala.

Predsedničku nagradu za inovativne međunarodne projekte Američkog bibliotečkog društva za 2014. godinu su dobile i Državna biblioteka Kvinslenda u Australiji, ZLB biblioteka iz Berlina, kao i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ iz Koprivnice u Hrvatskoj.