Istorija vazduhoplovstva

Monografija Avijatičari Šumadije 1912-1944 , autora Veljka Lekovića, promovisana u jagodniskoj biblioteci 30. maja, rezultat je višegodišnjeg istraživanja arhivske građe o istoriji vazduhoplovstva u Kragujevcu i Šumadiji.

Istraživački rad svakog ozbiljnog publiciste i hroničara je dalekosežan i sveobuhvatan. Koliko je dokumenata, fotografija, privatnih arhiva…bilo potrebno pregledati, proveriti i prirediti čuli smo tokom izlaganja samog autora, ali i od recenzenta knjige, jagodinskog istoričara i publiciste, Ninoslava Stanojlovića.… Veljko Leković, pravnik po naobrazbi, a istoričar po vokaciji, svoju dugogodišnju istraživačku delatnost usmerio je ka izučavanju prošlosti srpskog i jugoslovenskog (ratnog i mirnodopskog) vazduhoplovstva, potaknut neizrecivim ličnim interesovanjem za ovu temu.

Jedan deo svojih značajnih rezultata, proisteklih iz navedenih istraživačkih aktivnosti Leković je uspešno pretočio u knjigu (monografskog tipa i značaja), kratko i jednostavno naslovljenu Kragujevački aeromitinzi. Ista je objavljena pre dve godine u Kragujevcu i naišla je na odličan prijem i kod stručne i kod laičke javnosti, uz opasku da je sjajno dizajnirana i odštampana.

Rezultati novih Lekovićevih saznanja preneti su u knjigu Avijatičari Šumadije 1912-1944. Monografija pripada kategoriji sintetičkog stručnog rada, na zadatu temu, uz obilato korišćenje, do sada neobjavljene, prvorazredne arhivske građe (uglavnom iz Vojnog arhiva i Arhiva Jugoslavije) i relevantne ( pedantno navedene) literature.

Lekovićev rukopis može se podeliti, uslovno, na dva dela . U prvom, pored obaveznog predgovora (svojevrsnog uvoda u priču koja sledi), autor nas upoznaje sa značajnim temama, hronološki raspoređenim . Drugi deo rukopisa, mnogo konkretniji i originalniji, posvećen je biografijama više od stotinu vazduhoplovaca, rođenih na prostorima Šumadije. Posebna vrednost ovih životopisa leži u činjenici, da je svaki obogaćen originalnom fotografijom…“ (iz recenzije N. Stanojlovića)

Na kraju izlaganja autor je istakao da prikuplja arhivsku građu vezanu za istoriju vazduhoplovstva Pomoravlja i da je u planu objavljivanje monografije na ovu temu.