Novo priznanje za jagodinsku biblioteku iz SAD

Narodna biblioteka “Radislav Nikčević” iz Jagodine našla se među četiri projekta koji će ove godine dobiti prestižnu nagradu Američke bibliotečke asocijacije (American Library Association) za inovativni međunarodni bibliotečki projekat.

Nagradu će jagodinskoj biblioteci uručiti predsednica ovog najstarijeg i najvećeg udruženja bibliotekara na svetu Barbara Stripling, na godišnjoj konferenciji u Las Vegasu 30. juna ove godine.

Nakon nekoliko međunarodnih nagrada, ovo je još jedno priznanje za inovativni projekat oživljavanja i razvoja seoskih poljoprivrednih biblioteka, koji je pre tri godine pokrenut kako bi se stanovništvu iz sela u okolini Jagodine koje se pretežno bavi poljoprivredom obezbedile informacije koje će doprineti modernizaciji proizvodnje, povećanju prihoda i unapređenju života na selu, u čemu je postignut veliki uspeh.

Projekat je omogućio tamošnjim poljoprivrednicima da putem interneta izlažu i prodaju svoje proizvode, informišu se o subvencijama i mogućnostima saradnje, razmenjuju iskustva sa stručnjacima iz drugih zemalja.

Koncept je iz Bagrdana, Glogovca i ostalih jagodinskih sela dospeo do Letonije, Litvanije i Makedonije gde se takođe primenjuje, a dobio je počasnu nagradu za društvenu integraciju ERSTE Fondacije 2013. godine, priznanje za inovativnost od američke organizacije “Bijond akses” (Beyond Access), kao i nagradu za izuzetnost u kategoriji dostupnosti znanja i informacija na Svetskom kongresu informacionih tehnologija u Ženevi prošle godine.

Američka bibliotečka asocijacija osnovana je 1876. godine u Filadelfiji, od kada pomaže razvoj, promociju i poboljšanje biblioteka i bibliotekarske profesije. Nagrada za inovativni međunarodni projekat započeta je 2008. godine inicijativom tadašnje predsednice udruženja dr Lorejn Roj, a dodeljuje se projektima van SAD koji se ističu jedinstvenošću i održivošću i poboljšavaju usluge biblioteka, služeći kao primer koji se može primeniti u svetu.

Nagradu su u proteklih šest godina dobili mnogi inovativni projekti biblioteka iz Kanade, Nigerije, Finske, Indonezije, Gvatemale, Vijetnama, Singapura, Kine i mnogih drugih zemalja.

autor:

DUŠAN LOPUŠINA

EXECUTIVE GROUP