Dan dečje knjige

UNESCO je odabrao 2. april, dan kada je rođen Hans Kristijan Andersen, najpoznatiji pisac bajki, kao Svetski dan dečje knjige. Sva deca, od svojih najranijih dana, sreću se njegovim najčitanijim bajkama: Princeza na zrnu graška, Ružno pače, Mala sirena, Devojčica sa šibicama…Prevođenje na preko 80 jezika i više od 150 priča za decu svrstava ga u red najvećih figura svetske književnosti.

Dan dečje knjige je bio povod za druženje sa decom na Dečjem odeljenju jagodinske biblioteke. Predvođeni svojim učiteljicama, u gostima su bili učenici 1. razreda OŠ „Milan Mijalković“. Ova, kao i sve druge aktivnosti Biblioteke, imaju za cilj promociju književnosti za decu i razvoj ljubavi prema knjigama i čitanju. Pred bibliotekarima je vrlo odgovoran zadatak- prepoznavanje i zadovoljavanje potreba najmlađih čitalaca.

Ipak, najjasniju i najlepšu poruku današnjih događanja u Biblioteci prenose stihovi jagodinskog pisca i ilustratora za decu, Peđe Trajkovića:

„Knjige zelene, plave, roze, knjige jeftine, knjige skupe, pesmarice, knjige proze, s polica, iz đačke klupe, i junačke, i ljubavne, ljute, tužne, k’o i smešne, preozbiljne i zabavne, knjige prave i pogrešne, one debele, kao i tanje,

UVEK SU DOBRE ZA ČITANJE“