Poljoprivredne biblioteke u Srbiji

Američka organizacija Bjond Akses, lokalne samouprave Kragujevca, Vranja, Rekovca, Aleksinca i Jagodine i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije su zainteresovani da podrže projekat Poljoprivredne biblioteke u Srbiji. Projekat bi se razvio po modelu projekta koji se već tri godine sprovodi u seoskim bibliotekama u jagodinskoj opštini. Projekat Poljoprivrednih biblioteka nudi moderne seoske biblioteke koje su na usluzi svim stanovnicima te lokalne zajednice.

 

Projekat razvoja seoskih poljoprivrednih biblioteka se uspešno realizuje u Jagodini od 2010.godine. Dobio tri međunarodne nagrade: od američke organizacije Bijond Akses (Beuond Access) za originalnost i inovativnost u kategoriji Ekonomskog razvoja, na Svetskom kongresu informacionih tehnologija (WSIS) 2013, nagradu za izuzetnost u kategoriji Dostupnosti znanju i informacijama i počasnu nagradu za društvenu integraciju 2013 od ERSTE fondacije.

Narodna biblioteka u Jagodini je član organizacije Beyond Access sa sedištem u Vašingtonu, čiji je slogan: Mi verujemo da biblioteke mogu pokrenuti društveni i ekonomski razvoj.

Organizacija Bejond Akses je zainteresovana da podrži širenje ovog projekta u Srbiji. Izabrano je 17 seoskih biblioteka iz pet gradova Srbije, Kragujevca, Vranja, Rekovca, Aleksinca i Jagodine.

Tim povodom u Srbiju je došla Megan Volk, zamenica direktora u američkoj organizaciji IREX, kao predstavica organizacije Bjond Akses.

Megan Volk je prvo posetila Skupštinu grada Jagodine, koja je već dve godine parner ove organizacije. Nju i direktorku jagodinske biblioteke primio je gradonačelnik grada Jagodine, Ratko Stevanović, koji je iskazao zadovoljstvo što je jedna takva organizacija parner jagodinskoj lokalnoj samoupravi. Megan Volk je pohvalila ovu saradnju i projekat jagodinske Narodne biblioteke i iskazala spremost da se saradnja nastavi.

„Beuond access“ je inicijativa koja veruje da biblioteke mogu da budu dobri partneri za ekonomski i društveni razvoj zajednice. Ona spaja vlade, biblioteke i civilna društva iz 30 zemalja sveta i jedan od najimpresivnijih projekata je Poljoprivredne biblioteke. Postoji veliko interesovanje da se osim u Jagodini, projekat proširi i na druge delove Srbije, a mi smo zaintersovani da to podržimo, navodi Megan Volk. Ovde smo da istražimo šta lokalne zajednice i partneri mogu da pruže u ostvarivanju ovog projekta, a šta mi možemo da podržimo. Naš zadatak je da radimo na razvoju resursa, prenesemo iskustva iz drugih zemalja i radimo zajedno na projektu kako bi poboljšali uslove života u zajednici, rekla je Megan Volk iz američke organizacije Beyond access, koju podržava Fondacija Bila i Melinde Gejts tokom posete Skuptini grada Kragujevca gde je razgovarala sa Dobricom Milovanovićem, članom Gradskog veća za međunarodnu saradnju, Slavicom Đorđević, pomoćnikom gradonačelnika za oblast kulturne baštine i uređenje grada, a prijemu su prisustvovali i Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke “Vuk Karadzić“ u Kragujevcu, Jelena Rajić, koordinatorka projketa i Vesna Crnković, direktorka Narodne biblioteke u Jagodini.

Nakon toga Megan Volk i Mirko Demić, direktor kragujevačke Narodne biblioteke su obišli seoske biblioteke u Čumiću i Stragarima, koje su planirane za revitalizaciju.

Na sastanku u Narodnoj biblioteci u Jagodini su se zatim okupili direktori biblioteka i predstavnici lokalnih samouprava, budući učesnici projekta Poljoprivredne biblioteke u Srbiji i govorili su o potrebama svojih seoskih lokalnih zajednica i o mogućnostima podrške lokalnih samouprava.

„Videla sam da je odrađen dobar posao u bibliotekama koje sam posetila. Bjond Akses inače spaja biblioteke, vlade i civilna društva u 30 zemalja sveta i ovaj projekat je jedan od najboljih na svetu“, izjavila je Megan Volk, predstavnica organizacije za Radio televiziju Srbije.

Sledećeg dana Megan Volk je sa direktorkom jagodinske biblioteke posetila seosku biblioteku u Bagrdanu, gde su je srdačno dočekali brojni poljoprivrednici i drugi korisnici usluga ove seoske biblioteke.

Svakako, najvažniji i ključni susret za realizaciju projekta u bibliotekama Srbije se odigrao u Ministarstvu kulture i informacija Republike Srbije, gde se razgovaralo mogućoj budućoj saradnji Bjond Aksesa i Ministarstva kulture.

Megan Volk i direktorku jagodinske biblioteku je primio Dejan Ristić, državni sekretar u Ministarstvu kulture, koji je iskazao zadovoljstvo i spremnost da se otpočne partnerska saradnja i predložio je da se otpočne sa aktivnostima za realizaciju ove saradnje.