Konferencija Bijond Akses 2013 Azija

Aprila 2012. godine jagodinska Narodna biblioteka je postala članica američke organizacije Bijond Akses i dobila nagradu od 10.000 dolara za nastavak projekta AgroLib Ja, na prvoj konferenciji ove organizacije koja je održana u Vašingtonu. Organizacija Bijond Akses pomaže bibliotekama koje se nalaze u zemljama u razvoju i posvećena je ideji da moderne biblioteke podstiču ekonomski i socijalni razvoj u lokalnoj zajednici.

Tim iz Narodne biblioteke su činili: direktorka biblioteke, Vesna Crnković, predstavnik lokalne samouprave, Miroslav Cvijetić i bibliotekar, Jelena Rajić.

Cilj ovogodišnje regionalne konferencije je bio da se predstavi šta je u bibliotekama članicama urađeno u proteklih godinu dana, da se na Sajmu ideja u okviru izlaganja postera, prikažu planovi za naredni period i da biblioteke podele svoja iskustva, planove i ideje.

Prva dva dana su bila rezervisana za radionice i sesije. Na sesiji Sajam ideja svaka biblioteka je na posterima predstavila projekat koji je ostvarila, kao i servise koje želi da razvije u narednom periodu.

Za vreme ručka u neformalnoj diskusiji, tim jagodinske biblioteke je imao čast da sa ostalim zainteresovanim timovima povede razgovor o servisima u poljoprivrednim bibliotekama i da odgovara na pitanja o svom projektu AgroLib Ja.

U popodnevinim sesijama, prijatelji Bijond Aksesa, su organizovali radionice na kojima su se obrađivale veoma bitne teme kao što su: otvorena vlada, javni pristup internetu, žene i pristup tehnologijama,kreativno razmišljanje i informacioni servisi, socijalna inkluzija, razvoj lokalnog sadržaja, itd.

Drugi dan je bio rezervisan za radionice na kojima su svoj rad predstavljale biblioteke koje su postigle veliki uspeh sa projektima. Direktorka jagodinske biblioteke je prisutnima govorila o projektu AgroLib Ja. Nakon prezentacije, usledila je diskusija na temu seoskih biblioteka, a ono što je prisutne najviše interesovalo jesu najveći izazovi prilikom implementacije projekta, organizovanje poljoprivrednih predavanja, škola kompjutera itd.

Poslednja aktivnost tog dana bile su radionice sa prijateljima Bijond Aksesa, inače stručnjacma u oblasti bibliotekarstva, informacionih tehnologija i drugih naučnih oblasti bliskih bibliotekarstvu. Oni su sa timovima razvijali akcione planove i davali savete i smernice za nastavak implementacije projekata.

Poslednja dva dana na Baliju su bila rezervisana za Forum internet vladavine, odnosno IGF Konferenciju, koja se bavi pitanjima vezanim za pristup internetu, ljudska prava i bezbednost , kao i povezanost sa vladama, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama itd.

Tema ovogodišnje konferencije je bila Gradimo mostove- Unapređenje saradnje svih zainteresovanih strana za rast i održivi razvoj. Na sesijama na kojima su učesnici Bijond Akses Azija 2013 imali prilike da prisustvuju, eminentni stručnjaci su govorili o veoma važnim temama koje su, između ostalog, vezane i za bibliotekarstvo.

Organizacija Bijond Akses je za kraj ovogodišnjeg okupljanja istakla da se njihova saradnja sa svim članovima nastavlja i da su spremni da dobre ideje i servise nagrade svojom podrškom i savetima. Osim toga, jagodinska biblioteka će biti u stalnom kontaktu sa timovima zemalja koje se takođe bave razvojem ruralnih područja kroz seoske biblioteke zbog moguće saradnje.

Tokom neformalnih aktivnosti, učesnici konferencije Bijond Akses Azija imali su priliku da se upoznaju sa istorijom i kulturom Balija i Indonezije i da se uvere ljubaznost i srdačnost domaćina.