Jagodinskoj biblioteci uručena nagrada u Ženevi

Narodna biblioteka u Jagodini je osvojila nagradu WSIS Project Prizes 2013 u kategoriji Dostupnost znanju i informacijama. Nagradu je primila direktorka Narodne biblioteke, Vesna Crnković na svečanoj ceremoniji otvaranja WSIS foruma 2013, koji se održava u Ženevi os 13. do 17. maja. Na Forumu učestvuje preko 1.300 učesnika, preko 120 ministara, ambasadora i nevladinih organizacija iz preko 140 zemalja sveta.

Ceremonija je otvorena čitanjem pozdravnog pisma generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija, Ban Ki Muna Svetskom samitu informacionih društava. On u svom pismu navodi da 10 godina posle održavanja prvog Samita u Ženevi, u svetu ima blizu 7. milijardi korisnika mobilnih telefona i da sve više ljudi koristi Internet i na taj način ima pristup informacijama i znanju. Ovaj napredak je veoma značajan za razvoj čovečanstva.

Nakon izlaganja osam panelista o koristima i izazovima razvoja komunikacionih tehnologija, među kojima su svetski stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija, počela je svečana ceremonija dodele nagrada WSIS Project Prizes 2013. Nagrađeno je 18 projekata koji su prepoznati kao uspešna inicijativa Vlada, privatnog sektora, građanskog društva i partnera.

Zanimljivo je da su dve nagrade na ovogodišnjem forumu uručene projektima koje koriste mrežu biblioteka za širenje i inovacije u ICT. To su Jagodinska Narodna biblioteka koja je osvojila nagradu za projekat AgroLib Ja za širenje novih informacionih tehnologija u ruralnim sredinama preko mreže seoskih biblioteka i EIFL (Electronic Information for Libaries) za program PLIP (Public Library Information Programme) koji se primenjuje u 23 zemlje sveta i namenjen je učenju informacionih veština.

S obzirom da na Forumu učestvuje veliki broj predstavnika Vlada, nagrade bibliotečkim projektima, svakako, skreću pažnju na ulogu i značaj biblioteka u širenju informacionih tehnologija i veština, koje imaju sprovodeći svoju misiju u pružanju pristupa informacijama i znanju.

Ovo je treća nagrada Narodne biblioteke u Jagodini za projekat širenja informacija preko seoskih poljoprivrednih biblioteka. Nakon nagrade, učestvovanja i predstavljanja projekta na ovom forumu, očekujemo da projekat AgroLib Ja bude još vidljiviji i da izazove još veću pažnju kod svetskih Vlada i finansijera, u cilju primenjivanja ove ideje, prilagođene potrebama te loklane zajednice, u još zemalja sveta (projekat je prilagođen potrebama lokalih zajednica u Litvaniji, Jermeniji i Makedoniji).