PLM konferencija u Kejptaunu

Global Libraries PeerLearningMeeting (PLM) održan je u Kejptaunu, Južnoafrička Republika od 23-25. aprila 2013. godine. Organizator je Bil i Melinda Gejts Fondacija. Učestovalo je više od 30 zemalja iz celog sveta. Dobitnici nagrada organizacije Global Libraries, vladine i nevladine organizacije, predstavnici ministarstava i biblioteke razmenjivali su iskustva, diskutovali o praktičnim rešenjima i delili svoja znanja jedni sa drugima.

Tema ovogodišnje konferenicije je Inovativne biblioteke sutrašnjice: uključivanje korisnika, servisi za lokalne zajednice i unapređenje resursa. Konferencija se sastojala od sesija, panel diskusija, tribina i poseta bibliotekama u Kejptaunu. Cilj same konferencije bio je unapređenje znanja učesnika vezano za inovacije u programima biblioteka i njihova primena.

Prvog dana konferencije u interkativnom razgovoru učesnici su imali prilike da se upoznaju sa stanjem bibliotekarstva u Južnoj Africi, Ukrajini, Indiji i Sjedinjenim Državama i koji su njihovi planovi za budućnost. Nakon toga, svi učesnici su bili podeljeni u deset grupa i u okviru sesije Innovation Kitchen (Inovativna kuhinja), imali su zadatak da osmisle inovativni servis biblioteke koji kao glavno sredstvo ima tablet. Na taj način kolege su razmenjivale iskustva u svojim bibliotekama, svoje ideje i planove.

Nakon toga usledile su brojne diskusije, a diskusija u kojoj je učestvovala jagodinska biblioteka kao temu imala je Libraries for Development (Biblioteke za razvoj). Jelena Rajić, bibliotekar iz jagodinske biblioteke i kolege iz Sjedinjenih Država, Butana, Nepala, Ukrajine i Južnoafričke Republike govorili su o javnim bibliotekama kao mestima koja podržavaju inicijative vezane za poboljšanje zdravlja, poljoprivrede, angažovanje mladih i mogućnost za zapošljavanje. Jagodinska biblioteka je predstavila svoj projekat AgroLib Ja i svoj doprinos razvoju zajednice.

Nakon panel diskusije usledila su brojna pitanja iz publike. Projekat AgroLib Ja izazvao je veliku pažnju i ono što je učesnike najviše zanimalo jeste kako funkcioniše AgroLib pijaca, koji su načini efikasnog komuniciranja sa korisnicima, itd.

Drugi dan konferencije bio je rezervisan za radionice i učesnici su bili podeljeni u grupe na osnovu teme koja ih zanima. Jagodinska biblioteka je učestvovala u radionici Biblioteke i razvoj: stvaranje tima koji će imati uticaja. U ovkiru radionica proučavale su se veštine koje su potrebne za uspešno pisanje i primenu projekata, komponente razvojnih projekata i analizirale su se liderske osobine.

Nakon toga, svi učesnici su imali priliku da posete nekoliko biblioteka u Kejptaunu. Grupa u kojoj se nalazila jagodinska biblioteka posetila je Belvil biblioteku koja je jedna od uspešnijih u gradu. Rad te biblioteke se zasniva na upotrebi socijalnih mreža kao načina komunikacije sa korisnicima i osnivanju odbora Friends of the Library (Prijatelji biblioteke) koji čine građani koji daju donacije biblioteci i na osnovu toga imaju pravo da budu aktivno uključeni u donošenje odluka o uslugama i aktivnostima biblioteke.

Jagodinska biblioteka učestvovala je na jednoj od najvećih konferencija za bibliotekare Global Libraries Peer Meeting (PLM) u Kejptaunu, Južnoafrička Republika. Na jednoj od panel diskusija, projekat AgroLib Ja predstavljen je vladinim i nevladinim organizacijama, predstavnicima ministarstava i bibliotekarima iz preko 30 zemalja sveta.

Učesnici konferencije su ovim posetama imali priliku da sagledaju stanje u bibliotekama u Kejptaunu, da čuju iskustva, izazove i planove bibliotekara.

Trećeg dana konferencije svi učesnici su imali prilike da čuju kolege iz Rumunije i Sjedinjenih Država koji su diskutovali o istraživanjima u svojim zemljama vezanim za uticaj tehnologije i biblioteke na korisnike. Velika pažnja je posvećena tome koliko korisnici razumeju prednosti ICT tehnologija u javnim bibliotekama i studijama izvedenim u zemljama koje su dobile nagrade od organizacije Global Libraries.

Nakon toga usledio je niz interkativnih panel diskusija koje su se odnosile na različite teme. Grupe su formirane na osnovu interesovanja učesnika i na ovim panel diskusijama se govorilo o temama koje su najvažnije za budućnost biblioteka: planovi za održivost i istraživanje, partnerstva sa privatnim i državnim sektorom, razvoj biblioteka kroz segmentaciju tržišta, biblioteke kao centri za inovacije, itd.

U neformalnim razgovorima, bibliotekari i drugi učesnici iz različitih država sveta iskazivali su svoje oduševljenje projektom AgroLib Ja i samom idejom modernih seoskih biblioteka sa zajedničkim zaključkom da se u javnim bibliotekama svuda u svetu pažnja najviše poklanja mladima bez obzira na sredinu i da je starija poljoprivredna populacija na neki način zapostavljena, a da projekat jagodinske biblioteke prestavlja pravi model za rešavanje tog problema i može se primeniti u bilo kojoj lokalnoj zajednici.