Avram Petronijević

Zavičajno odeljenje i Odeljenje za popularizaciju knjige i čitanja, Narodne biblioteke u Jagodini, u saradnji sa Istorijskim arhivom, Zavičajnim muzejem i istoričarima iz našega grada organizuje izložbe i druge vrste susreta, razgovora, stranica na elektronskim medijima, kojima pripoveda bogatu istoriju naše Jagodine.

U četvrtak, 13. decembra govorilo se o Avramu Petronijeviću (1791-1852), koji nije Jagodinac, ali se u ranoj mladosti sa roditeljima nastanio i sa porodicom živeo u Jagodini.

Savremene biblioteke su informacioni centri svojih lokalnih zajednica, ali u isto vreme biblioteke su mesta u kojima se u Zavičajnim fondovima čuva zavičajno blago koje će budućim generacijama biti podsetnik prošlosti i riznica sećanja. Ali i današnje generacije se takođe upoznaju sa zavičajnom istorijom kao i sa znamenitim sugrađanima.

Duga politička i diplomatska karijeraAvrama Petronijevića neraskidivo je utkana u istoriju Srbije prve polovine 19 veka, kaže Ninoslav Stanojlović, jagodinski istoričar i vrsni poznavalac zavičajne istorije , u svom članku „Avrem Petronijević, prilozi za biografiju“ a zatim nastavlja „ Kako navodi jedan od njegovih prvih bibografa ime Avramaovo umešano je u gotovo sve političke događaje od 1920. do 1952. godine. U unutrašnjoj politici Avram je bio predstvnik težnji mlade srpske građanske klase za ličnom i imovinskom sigurnošću. Na ekonomskom polju doprineo je razvoju slobodne stočne trgovine i podigao svoju, prvu u Srbiji, fabriku stakla u Jagodini 1846. godine.“

Na samoj promociji Stanojlović je deteljnije govorio o životu Avrama Petronijevića u Jagodini, njegovoj porodici i potomcima.

Životom i radom Avrama Pertonijevića bavio se i dr Radomir J. Popović u istoimenoj knjizi koja je promovisana ovom prilikom. Izdavačka kuća FRESKA objavila je ovu značajnu i vrednu knjigu. Kako je na promociji istakao dr Radoš Ljušić, urednik ovog izdanja, ovo je je samo prva u nizu biografija značajnih pojedinaca koje će biti priređivane i objavljivane u ediciji Biografije u okviru IK Freska.