Srpska magaza u biblioteci

U Narodnoj biblioteci u Jagodini je 13.03.2012. godine sa početkom u 18:00 časova održano stručno predavanje na temu „Unapređenje plasmana poljoprivrednih proizvoda malih proizvođača“. Predavači su bili: Diplomirani inženjer ratarstva Mile Gošnjić i Diplomirani inženjer telekomunikacije Dragan Sajić iz udruženja „Srpska magaza“ koje je naš novi partner na projektu AgroLib-Ja.

Srpska magaza je udruženje koje postoji i radi već dvanaest godina na teritoriji opštine Ljig. Cilj udruženja je unapređenje konkurentnosti ruralne ekonomije u okviru novog modela koji će objediniti: proizvodnju, promociju i prodaju proizvoda i usluga seoskih gazdinstava i razvoj seoskog turizma. Osnova celog koncepta je promocija tradicije kroz graditeljstvo, proizvode i zajednički rad– mobu a svrha je podsticanje poljoprivredne i zanatske proizvodnje i obezbeđivanje stalne prodaje širenjem asortimana već postojećih proizvoda.

Krajnji cilj je da se koncept Srpske magaze proširi vremenom i na ostale regione u Srbiji kako bi se objedinilo promovisanje lokalnih seoskih gazdinstava iz različitih delova Srbije.

Predavači su održali veoma interesantno predavanje koje su ilustrovali mnogobrojnim primerima iz svoje bogate prakse i dosadašnje saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima iz cele Srbije. Interakcija sa posetiocima je bila izuzetna i predavači su nakon predavanja odgovarali na mnogobrojna pitanja. Takođe, pokazali su na primeru jednog poklon paketa (u kome su bili spakovani različiti poljoprivredni proizvodi) koliko je značajna originalna ideja, dizajn proizvoda i pakovanja za dobar plasman i prodaju. Većina od prisutnih poljoprivrednika je bila zainteresovana za buduću saradnju sa udruženjm tako da su iskoristili priliku da se upoznaju sa predavačima i naprave kontakt.